Unieke in vitro simulator van menselijke spijsvertering gebouwd

Met de nieuwe simulator van KU Leuven kunnen onderzoekers een beter begrip ontwikkelen van hoe het menselijk lichaam voedsel verwerkt, voedingsstoffen opneemt en interageert met micro-organismen.

Trefwoorden: #KU Leuven, #organisme, #simulator, #spijsvertering, #voeding

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - De simulator, genaamd FooDSIM, bootst de menselijke spijsvertering op een realistische en reproduceerbare manier na.

De verschillende spijsverteringsstadia worden nauwkeurig gereproduceerd in een reeks opeenvolgende computergestuurde reactoren, uitgerust met tal van pompen en sensoren. 

Een van de belangrijkste toepassingen van de FooDSIM ligt in het onderzoek naar de darmmicrobiota, met name de gunstige microbiota in ons lichaam. Als er potentieel schadelijke micro-organismen in voedsel zitten, veroorzaken ze meestal geen problemen in de maag. Ze worden pas later in het darmstelsel actief.

De mens beschikt normaliter over goede darmbacteriën die het spijsverteringsstelsel ondersteunen. Aangezien BioTeC+, onderdeel van KU Leuven, ook onderzoek doet naar voedselveiligheid, bestuderen ze hoe deze goede darmbacteriën interageren met ziekteverwekkers zoals Salmonella Typhimurium en Listeria Monocytogenes.

Ze onderzoeken tevens de effecten van aanpassingen in een dieet op de gezonde darmmicrobiota, aangezien een verscheidenheid aan bacteriën nodig is voor een gezond lichaam. Een te eenzijdig of beperkt dieet kan leiden tot verlies van bepaalde bacteriën, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Daarom is de FooDSIM een handig onderzoeksmiddel: onderzoekers passen het dieet van de robotmaag aan om te zien welke invloed dit heeft op infecties.

Er wordt gekeken of de dieetgebonden natuurlijke darmmicrobiota deze pathogenen kan bestrijden of dat antibiotica nodig zijn.

Dit helpt onderzoekers ook bij het begrijpen van de werking van antibiotica en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica strategieën, wat ook onderdeel uitmaakt van het onderzoek van BioTeC+.

Het grote voordeel van de FooDSIM is het feit dat het dynamische systeem ervoor zorgt dat de onderzoekers betrouwbare en reproduceerbare resultaten bekomen.

Ze hebben volledige controle over het proces en weten precies wat er in elke fase gebeurt. Dit vormt een belangrijke vooruitgang in het begrijpen van complexe spijsverteringsprocessen en de gevolgen van die inzichten op de volksgezondheid.