Twee innovaties moeten werken aan het spoor veiliger maken

Zes jaar na een dodelijk treinongeval in het Henegouwse Morlanwelz, stelt Infrabel, samen met de sector, twee nieuwe veiligheidssystemen voor die een Europese primeur zijn en die werken aan het spoor een pak veiliger moeten maken.

Trefwoorden: #Alstom, #Infrabel, #Rombit, #spoorweg, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De twee Europese innovaties, die gerealiseerd werden in samenwerking met verschillende, gespecialiseerde bedrijven uit de sector, werden op maat gemaakt voor en met Infrabel.

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling was dat ze in alle omstandigheden moeten waken over de veiligheid van de medewerkers die in/aan de sporen werken en ze moeten eenvoudig en snel te gebruiken zijn.

Het eerste systeem is Infralert (foto links) dat op maat gemaakt werd door het Antwerpse veiligheidstechnologiebedrijf Rombit. Het waarschuwt spoorarbeiders wanneer een trein in de buurt van een werf (doorlopend spoor tussen twee stations) komt.

Hierbij wordt een sensor op minimum 600 meter van de werkzone met een magneet op de spoorstaaf bevestigd. Het detectietoestel reageert op trillingen van een trein of losgekoppelde wagons.

Het systeem stuurt onmiddellijk een signaal (zware trilling en visueel: drie led-lichtjes die rood oplichten) naar een polsband die elke medewerker in de werfzone draagt.

Het tweede systeem  werd ontwikkeld in samenwerking met Alstom, Zöllner Signal. Een MBS baken (toestel in het spoor) is een mobiel apparaat dat een werfzone bewaakt. Wanneer het actief is, veroorzaakt het een noodremming bij een trein wanneer die erover rijdt.