Miljoenensteun van de EU voor nieuwe onderzoeksprojecten

Drie onderzoekers aan de Nederlandse Universiteit Twente ontwikkelen biologische neurale netwerken, robotische bioreactoren en gedetailleerde simulaties van windparken met weermodellen.

Trefwoorden: #biologisch, #bioreactor, #netwerken, #neurale, #robot, #simulatie, #UTwente, #windpark

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Er zijn drie ERC-grants van de EU verstrekt aan deze nieuwe projecten van UTwente:

 • Van kunstmatige neurale netwerken tot biologische neurale netwerken. Kunstmatige neurale netwerken vormen het hart van de AI-revolutie. Er is hard gewerkt aan het ontrafelen van de wiskundige eigenschappen hiervan, wat heeft geleid tot fundamentele inzichten en wiskundige garanties over wanneer en waarom deep learning goed werkt.
  Doel van dit project is het ontwikkelen van geavanceerde wiskundige hulpmiddelen om het leren in de hersenen te analyseren als een statistische methode. Als het onderzoek succesvol is, kan het inzichten bieden in hoe de hersenen leren en tot aanbevelingen leiden om AI efficiënter te maken met minder data.
   
 • Roboreactor: robotische bioreactoren voor de longitudinale controle van versterkende hermodellering in de menselijke skeletspier. Robotische exoskeletten en neurostimulatoren hebben de potentie om elektromechanische prikkels af te geven die ontstekings- en hermodelleringsprocessen in beschadigde spieren en innerverende neuronen opnieuw kunnen optimaliseren.
  Roboreactor is gebaseerd op digitale menselijke tweelingen die spierontsteking en hermodellering kunnen voorspellen in de loop van weken in reactie op behandelschema's van elektromechanische prikkel.
   
 • Windflow: ontrafelen van de complexe interactie tussen windparken en de atmosfeer. Simulaties van windparken baseren zich vaak op ideale atmosferische condities. De wisselwerking tussen windparken en de atmosfeer is echter complex, mede door de interactie met de oceaan. Het ontrafelen hiervan is essentieel voor het optimaliseren van de prestaties van windparken.
  Dit project combineert daartoe gedetailleerde simulaties van windparken met weermodellen. Doel is om de efficiëntie van windparken onder realistische weersomstandigheden te beoordelen en te modelleren.
  Hierbij worden fundamentele vragen aangepakt over de invloed van windparken op atmosferische stabiliteit, vochtverspreiding, en energie uitwisseling tussen atmosfeer en oceaan. Deze inzichten zijn cruciaal voor het ontwerp van toekomstige windparken.