KU Leuven opent nieuw onderzoekscentrum voor innovatieve gentherapie

De onderzoeksgroep Trellis, onder leiding van professor Els Henckaerts, zal er onderzoek uitvoeren naar nieuwe geneesmiddelen op basis van onschuldige virussen die defecte genen kunnen herstellen of vervangen, en zo genetische ziekten genezen.

Trefwoorden: #gen, #geneesmiddel, #KU Leuven, #labo, #research, #therapie

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Gentherapie is een revolutionaire manier om tot nog toe ongeneeslijke ziekten te genezen door het inbrengen van specifieke genen in de lichaamscellen van patiënten.

In het laatste decennium is gentherapie aan een stevige opmars bezig, met honderden lopende klinische studies en een toenemend aantal goedgekeurde geneesmiddelen. Het gros van deze producten maakt gebruik van een onschuldig virus, het adeno-geassocieerde virus (AAV).

Het ontwikkelen en produceren van zulke medicijnen is bijzonder complex en vraagt een specifieke en multidisciplinaire expertise. Bovendien loopt Europa qua investeringen momenteel achter op de VS.

Europa wil met gerichte investeringen, onder meer via het post-corona-relanceplan, onderzoek en innovatie in dit domein stimuleren. Gezien het enorme potentieel van gentherapie en de voortrekkersrol die KU Leuven op Europees niveau kan spelen, investeerde Vlaanderen 9 miljoen euro in de uitbouw van deze faciliteit. ​

Het onderzoekscentrum zal een hub worden waar verschillende partners elkaar vinden en de eerste stappen zetten naar een innovatief geneesmiddel dat klaar is voor productie. Eén van die partners is het farmabedrijf UCB.