Wervingsintenties blijven hoog dankzij tekort aan talent

Belgische werkgevers tonen bereidheid om in het eerste kwartaal van 2024 nieuwe banen te creëren. De prognose stijgt voor het derde opeenvolgende kwartaal naar +33%. Volgens ManpowerGroup verklaren de tekorten aan talent deze hoge wervingintenties.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #prognose, #vacature, #werkgever

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de nieuwe ManpowerGroup jobbarometer blijkt dat er kansen op werk zijn in alle sectoren tijdens het eerste kwartaal van 2024.

Van de 525 werkgevers die in oktober zijn ondervraagd, heeft 46% plannen om hun personeelsbestand tegen het einde van maart 2024 uit te breiden, terwijl slechts 13% van plan is het te verminderen. 38% van de ondervraagde werkgevers verwacht geen verandering.

Na correctie voor seizoensvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de positieve waarde van +33%. Dit is een stijging van 2 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en 10 punten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022.

Tegelijkertijd hebben 74% van de ondervraagde werkgevers in België te maken met talenttekorten, een daling van 6 punten ten opzichte van maart vorig jaar.

Werkgevers in de drie regio’s van het land melden positieve wervingsintenties voor het komende kwartaal: +34% in Vlaanderen, +33% in Wallonië en +27% in Brussel.

De werkgelegenheidsperspectieven stijgen zowel op kwartaal- als jaarbasis in Vlaanderen en Wallonië, terwijl de Nettotewerkstellingsprognose in Brussel daalt naar het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2022.

Tekorten aan talent blijven aanzienlijk in alle 3 regio’s: 74% in Vlaanderen, 76% in Wallonië en 71% in Brussel.