• 31/05/2012

Emissies van eerste Euro VI vrachtwagens veelbelovend

De nu beschikbare Euro VI vrachtwagens zijn, wat emissies betreft zeer schoon. Dit blijkt uit recent TNO overzoek met twee van de allereerste Euro VI vrachtwagens.

Trefwoorden: #euro VI, #uitstoot, #vrachtwagen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Vanaf 31 december 2013 moeten nieuwe voertuigen voorzien zijn van de nieuwste generatie vrachtwagenmotoren met Euro VI technologie. Op basis van het meetprogramma van TNO kunnen ook conclusies worden getrokken over emissies van de huidige generatie vrachtwagens (Euro V en EEV).

Vooruitlopend op de verplichtingsdatum komen Euro VI vrachtwagens mondjesmaat beschikbaar op de markt. Euro VI technologie heeft een grote potentie om de schadelijke uitstoot van stikstofoxiden door het wegvervoer significant te verminderen.

De twee geteste vrachtwagens, bedoeld voor lange afstand vervoer, waren onder praktijkcondities zelfs even schoon als de laatste generatie (Euro 6) diesel personenauto’s.

Deze resultaten zijn echter nog geen garantie voor de toekomst. De emissieprestaties van nog niet verkrijgbare Euro VI distributievrachtwagens en vrachtwagens van andere fabrikanten zijn nog niet bekend.

Ook is de duurzaamheid van deze lage emissieniveaus nog niet onderzocht. Verder is de Euro VI wetgeving nog in ontwikkeling. Deze zal op een paar punten moeten worden verbeterd, om lage emissies onder alle relevante omstandigheden te garanderen.

Het is nodig om het emissiegedrag van Euro VI voertuigen voorlopig te blijven onderzoeken. Wel blijkt nu al uit de resultaten dat zeer schone productievrachtwagens technisch mogelijk zijn.

De emissieprestaties van de huidige generatie Euro V en EEV vrachtwagens zijn zeer wisselend. Gemiddeld is de uitstoot van stikstofoxiden van de laatste generatie Euro V motoren bij lagere rijsnelheden wel verbeterd ten opzichte van de eerste generatie.

Maar het Euro V en ook het EEV keurmerk geven nog geen garantie dat een vrachtauto daadwerkelijk schoon is. De testresultaten laten onderling zeer grote verschillen zien en helaas zijn er nog steeds Euro V en EEV vrachtwagens die slecht presteren onder praktijkcondities.

Hierdoor ontstaat de behoefte aan een methode die de emissieprestaties van vrachtwagens in de praktijk beoordeelt, los van de bestaande Euro V en EEV emissie wetgeving. Dit kan bijvoorbeeld grote vlooteigenaren ondersteunen bij een milieubewuste keuze voor nieuwe voertuigen.

TNO werkt op dit moment aan een dergelijke methode die relatief eenvoudig en goedkoop inzicht zal geven in de praktijkemissies van voertuigen.

Door deze metingen, maar ook door ontwikkeling van schone technologie, draagt TNO bij aan de verdere vermindering van de vervuilende uitstoot van het verkeer en daarmee aan het schoner worden van de lucht rondom onze wegen.


(GL) (bron en foto: TNO)