Optimale veiligheid bij geautomatiseerde productie van tandenborstels

Waar komt uw tandenborstel vandaan? Het antwoord bevindt zich dichter bij huis dan u denkt, want in het West-Vlaamse Izegem produceert machinebouwer Boucherie onder meer geautomatiseerde systemen voor het maken van tandenborstels.

Trefwoorden: #automatisering, #Pilz, #productie

Lees verder

Partner Info

( Foto: Pilz )

ENGINEERINGNET.BE - De PSENradar van Pilz speelt een cruciale rol in de veiligheid van de machine. De streek rond Izegem kan bogen op een lange traditie in de productie van borstels en schoenen. De stap naar tandenborstels is dan snel gezet en dat is ook wat bij Boucherie gebeurde. Ondertussen is de vierde generatie er aan de slag.

Lisa Boucherie vertelt: “De eerste machines van ons bedrijf waren bestemd voor de huishoudborstelproductie, pas in 1978 zouden we de eerste stappen zetten in de tandenborstel-machines. Dat was een groot succes en sindsdien is de balans steeds verder in het voordeel van de ‘oral care’ overgeheld. Vandaag is ruwweg 70% van onze omzet op het conto van deze productgroep te schrijven.”

Tufting centraal in het productieproces 
Het centrale proces is te vergelijken met het tuftingprincipe dat in de textielsector wijdverspreid is. Boucherie: “Er zijn slechts drie onderdelen nodig om een tandenborstel te maken: een steel, de vezels en een stukje draad. Een bundeltje met vezels wordt afgenomen en na het dubbelplooien op de draad geduwd. Dat geheel wordt vervolgens in de kop van de steel gebracht waarbij de randen zich in het gat boren. Een puur mechanisch proces.

Daarna volgt de afwerking: patronen frezen, vezels afronden, datum of logo graveren ...” De machines levert Boucherie aan een breed palet aan klanten. “Klanten stappen naar ons met het ontwerp van een tandenborstel, wij zorgen voor de machine met de functionaliteit om er een product van te maken. Zaken als de vereiste graad van automatisatie, visuele verificatie of de veiligheidseisen variëren in functie van de wensen van de klant.”

PSENradar garandeert de veiligheid
“Voor sommige klanten volstaat een CE, bij andere bedrijven moeten we rekening houden met bijkomende procedures en specifieke eisen. Het productieproces bevindt zich in een afgesloten cabine en kan via meerdere oplossingen beveiligd worden: deursloten, veiligheidsmatten, LOTO, optische laserscanners ... In dit geval wilde de eindklant evenwel een betere oplossing”, aldus Boucherie.

Een waterdicht systeem, zodat een persoon in de cabine altijd gedetecteerd wordt. “In samenspraak met Pilz kozen we daarom voor de PSENradar oplossing. In de cabine komen er vier radars, die elke beweging in en rond de machine detecteren. Zelfs in de dode zones is er dankzij radar een afdoende dekking. Pas als er gedurende 4 seconden niemand gedetecteerd wordt, kan de machine effectief opgestart worden.”

Zeer veilige oplossing
Pilz specialist Kwinten Cantraine vertelt waarom radar de beste oplossing was: “Het gebruik van radar is iets uitdagender omdat alle facetten van het proces zeer goed moeten ingeschat worden. Reflectie, dode zones of microbewegingen kunnen zorgen voor moeilijkheden of valse alarmen triggeren. Deze radarsensoroplossing omvat afhankelijk van de toepassing tot maximaal zes radarsensoren, hier volstonden evenwel vier stuks per machine.

Afhankelijk van de grootte van de te bewaken zone kan voor elke sensor de passende beschermde ruimte gedefinieerd worden, waarbij rekening gehouden wordt met de positie, installatiehoogte en helling van de sensor. Dit moet samen met de klant zeer goed geanalyseerd worden en vereist de nodige tests. Zo zijn we 100% zeker dat alle zones perfect afgedekt zijn. Maar éénmaal dat proces achter de rug, garandeert radar wel een zeer veilige oplossing.”

Boucherie besluit: “Dankzij de PSENradar kunnen we klanten een extra veiligheidsoptie aanbieden, waarbij werknemers op een efficiënte manier beschermd worden. Tot voor kort konden we alleen maar dromen van dergelijk hoog veiligheidsniveau.”

www.pilz.be