ExxonMobil bouwt proeffabriek voor afvang CO2

Het bedrijf gaat met FuelCell Energy op de Botlek-site in het Nederlandse Rotterdam een proeffabriek bouwen, die gebruik maakt van carbonaat-brandstofceltechnologie.

Trefwoorden: #afvang, #CO2, #ExxonMobil, #fabriek, #proef

Lees verder

Nieuws

( Foto: ExxonMobil )

ENGINEERINGNET.BE - Deze brandstofcellen kunnen CO2-emissies van industriële bronnen afvangen voordat deze in de atmosfeer terechtkomen, terwijl ze ook waardevolle bijproducten maken.

De technologie produceert CO2-arme energie, warmte en waterstof als bijproducten. De afgevangen CO2 zal via Porthos getransporteerd en opgeslagen worden in lege gasvelden onder de bodem van de Noordzee.

De proeffabriek heeft tot doel gegevens te verkrijgen over de prestaties en bruikbaarheid van de carbonaat-brandstofcel (CFC)-technologie, die samen met FuelCell Energy is ontwikkeld. De technologie is modulair, wat CO2-afvang potentieel breed toepasbaar maakt.

Het is de eerste keer dat deze CFC-technologie wordt getest voor CO2-afvang in een industriële omgeving.

Met deze pilot wordt beoogd om mogelijke technische problemen aan te pakken die zich in een commerciële omgeving zouden kunnen voordoen, en om een beter inzicht te krijgen in de kosten van het installeren en exploiteren van een CFC-fabriek voor CO2-afvang.