Financiering van nieuwe fase in digitale neurowetenschap

Een Europees consortium, met onder meer UGent, ontvangt 38 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van een onderzoeksplatform om neurowetenschappen en de gezondheid van de hersenen te bevorderen.

Trefwoorden: #hersenen, #neuro, #onderzoek, #research, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: EBRAINS )

ENGINEERINGNET.BE - EBRAINS is een digitaal ecosysteem waar wetenschappers, clinici en experts samenkomen om de complexiteit van de hersenen te onderzoeken.

De infrastructuur biedt onderzoekers een uitgebreide reeks datasets van de hersenen, een hersenatlas met meerdere niveaus, modellerings- en simulatietools en toegang tot krachtige computerhulpmiddelen en robotica- en neuromorfische platforms.

EBRAINS faciliteert onderzoek naar hersenstructuren, ziektemechanismen en biomarkers. Het ondersteunt de ontwikkeling van rekenkundige ziektemodellen, bevordert samenwerking en stimuleert diversiteit en inclusie in de neurowetenschappen.

Het nieuwe project EBRAINS 2.0 wil een standaard voor hersenatlassen ontwikkelen, en neurologische en klinische gegevens verzamelen en met elkaar verbinden.

Een ander belangrijk onderdeel van EBRAINS 2.0 zijn digitale tweelingen: een gepersonaliseerd rekenkundig hersenmodel dat is bij te werken met nieuwe gegevens van zijn tegenhanger, de patiënt.

Onderzoek van UGent, onder leiding van professor Daniele Marinazzo, speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van deze digital twins.

De EBRAINS onderzoeksinfrastructuur maakt deel uit van het door de EU gefinancierde Human Brain Project. Het project werd gelanceerd in 2019.

Twee jaar later werd EBRAINS opgenomen in de Roadmap van het European Strategy Forum on Research Infrastructures. In deze fase wil EBRAINS de transitie naar een duurzame infrastructuur voltooien.

Bij het nieuwe EBRAINS project zijn 59 partnerinstellingen uit 16 Europese landen betrokken. Het wordt gecoördineerd door de EBRAINS AISBL, een non-profitorganisatie die in Brussel zetelt.

De onderzoeksinfrastructuur is georganiseerd rond een centrale hub die een pan-Europees netwerk van diensten coördineert, geleverd door België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland.