• 04/06/2012

Belgische landbouwmachinebouwers investeren in Oekraïne

Vijf Belgische landbouwmachinebouwers en hun sectorfederatie Agoria bestuderen de opening van een kenniscentrum, het Belgian Agrarian Center, in het Oekraïense Dengi.

Trefwoorden: #Agoria, #AVR, #Delvano, #Dezeure, #Gilles Clermont, #landbouwmachinebouwers, #Steeno

Lees verder

Nieuws

( Foto: AVR )

ENGINEERINGNET.BE -- De bedrijven willen er Belgische landbouwtechnologie promoten en zullen beurzen, seminaries en ook demo-activiteiten organiseren op een landbouwveld in Dengi.

De vijf bedrijven zijn AVR, Delvano, Dezeure, Gilles Clermont en Steeno. Van 4 tot 8 juni zullen zij aanwezig zijn op een economische missie om Oekraïense partners te ontmoeten.

Met een importcijfer van meer dan 211 miljoen euro is Oekraïne een belangrijke handelspartner voor België. Sinds 2000 en ondanks de crisis vervijfvoudigde de export van Belgische producten naar Oekraïne.

En één van de meest belangrijke exportproducten, zijn landbouwmachines. Op amper vijf jaar tijd steeg de export van Belgische landbouwmachines naar Oekraïne van 4,5 miljoen naar 37,5 miljoen euro.

Agoria, de federatie van de technologische industrie, en vijf landbouwmachinebouwers willen deze goede relaties bestendigen en verder uitbouwen.

Onder de groepsnaam Belgian Agrarian Technology Group (BAT Group) en in samenwerking met exportorganisaties als Fit en AWEX bundelen ze hun krachten en investeren ze in dit land dat bekend staat als ‘de graanschuur van Europa’.

BAT Group zal de Belgische knowhow op het vlak van land- en akkerbouw en veefokkerij promoten via aanwezigheid op beurzen en de organisatie van seminaries.

Meest opvallend is de opening van het kenniscentrum Belgian Agrarian Center in Dengi waar ook Belgische machines in de praktijk kunnen getest worden op de velden van de firma Granex, een bedrijf van de Belgische Granhold-groep.

Het eerste wapenfeit van het kenniscenter vindt op 27 september plaats met een demodag. Het gaat om een demonstratie van het rooien en transport van aardappelen en bieten, het bewerken en het ploegen van akkers.

Het materiaal van de 5 firma’s van de BAT Group zal hierbij in de schijnwerpers worden gezet. Uiteraard kunnen in de toekomst nog andere Belgische bedrijven zich aansluiten bij de BAT Group.

Van vier tot acht juni zal een Belgische delegatie in Oekraïne verschillende ondernemers en personaliteiten uit de landbouwwereld, vooral in de regio rond Cherkasy, ontmoeten. Ook staat er een ontmoeting op het programma met Jana Zikmundova, de Belgische ambassadeur in Oekraïne.


(GL)