Nieuwe methode om waardevolle stoffen uit afvalwater te halen

De Nederlandse Wageningen University & Research gaat een al ontwikkelde methode op grotere schaal testen om ionen en andere nuttige stoffen, zoals lithium, uit afvalwater te halen.

Trefwoorden: #afvalwater, #lithium, #project, #zout

Lees verder

research

( Foto: gorlovkv - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In eerder onderzoek lieten hoogleraar Louis de Smet en zijn collega’s van de Wageningse universiteit al zien dat ze selectief zouten uit afvalwater kunnen vissen met zogenoemde capacitieve deïonisatie. Die methode gebruikt elektra om brak water te ontzouten.

Zo kunnen mogelijk ook andere nuttige stoffen, zoals fosfaat en lithium, uit het water gehaald worden. De behoefte aan deze stofjes neemt toe, bijvoorbeeld door het gebruik van lithium in batterijen. Zulke stofjes uit afvalwater herwinnen zou een effectieve manier zijn om aan die groeiende vraag te voldoen.

In het nieuwe project, genaamd PassIon, gaan de onderzoekers de volgende stap richting de praktijk zetten. De Smet en zijn collega’s zullen het materiaal van hun eerder ontwikkelde elektrode verder testen en optimaliseren voor langdurig gebruik op grotere schaal.

“We zien ruimte om de ontziltingsprestaties te verbeteren, maar we willen vooral het potentieel van elektrodes voor selectieve verwijdering van waardevolle stoffen bestuderen”, zegt De Smet. 

“Via een grondige stakeholderanalyse in de samenhangende sectoren van water, voedsel en energie verwachten we dat onze onderzoeksresultaten leiden tot innovatieve ontwikkelingen.” Het project kan zo aanzienlijke voordelen opleveren die verder reiken dan de traditionele grenzen van de wetenschap.

Samenwerkingspartners zijn Voltea, een Amerikaans watertechnologiebedrijf, Wetsus, een in Nederland gebaseerd, Europees onderzoeksinstituut voor duurzame watertechnologie en IMDEA Energy, een Spaans onderzoekcentrum voor duurzame energie en schone energietechnologie.

De Smet ontving onlangs een Proof-of-conceptbeurs van 150.000 euro van de European Research Council voor dit onderzoek.