Siemens stelt laatste innovaties op weg naar adaptieve productie voor

Siemens is ook dit jaar aanwezig op Indumation, van 31/1 tot 2/2/2024. Onder het motto ‘Accelerate Transformation for a sustainable tomorrow’ stelt het bedrijf haar laatste innovaties voor met het oog op adaptieve en duurzame productie.

Trefwoorden: #circulair, #duurzaam, #fabrikant, #Indumation, #Siemens

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Naast de automatisering van voorspelbare en herhaalbare taken binnen productieprocessen, zal de productie van morgen zich ook automatisch aanpassen aan het onvoorzienbare, of het nu gaat om abrupte veranderingen in de vraag of in batchgroottes, geopolitieke gebeurtenissen, of volatiliteit op de markt.

Deze adaptieve productie legt de basis voor een nieuw productietijdperk, waarin machinebouwers en industriële producenten/productiebedrijven streven naar Advanced Machine Engineering en Smart Manufacturing.

Het doel is om zo flexibele en intelligente machines te bouwen en finaal een hogere productieflexibiliteit en beschikbaarheidsgraad te realiseren, de fabriek maximaal te benutten, de toeleveringsketens in real time te beheren, geïndividualiseerde producten makkelijker en budgetvriendelijker te introduceren op de markt en te voldoen aan nieuwe duurzaamheidsvereisten.

Transparantie en modulariteit
Twee factoren zijn belangrijk voor het functioneren van een zeer flexibele automatisering.

“Ten eerste moeten bestaande automatiseringstechnologieën verder worden ontwikkeld zodat ze ook complexe processen beheersen en kunnen reageren op nieuwe componenten en gegevens, zelfs als deze deel uitmaken van installaties die jaren geleden werden gebouwd”, stelt Thierry Van Eeckhout, Senior Vice-President en Head Siemens Digital Industries België-Luxemburg.

“Ten tweede worden capaciteiten en methodes uit de IT- en softwarewereld steeds crucialer in operationele technologie. Enerzijds worden alle data in de automatiseringssystemen uitgebreider gebruikt voor een meer datagedreven productie. Anderzijds moeten modulaire softwarearchitecturen en beproefde methoden van softwareontwikkeling ervoor zorgen dat automatiseringsfunctionaliteiten kunnen worden benut en opgeschaald, zonder een arbeidsintensieve herprogrammering of vervanging van hardware.”

Siemens Xcelerator
Productiebedrijven en machinebouwers kunnen alles wat ze nodig hebben voor een dergelijke moderne productie vinden in Siemens Xcelerator, het open, digitale businessplatform van Siemens.

“Siemens Xcelerator kun je zien als een marktplaats voor digitalisering in de industrie, waarmee we vraag en aanbod bij elkaar brengen om te zorgen dat we digitale oplossingen sneller kunnen ontwikkelen, delen en opschalen. Ons portfolio verschuift naar meer open toepassingen, met meer cloudgebaseerde en as-a-service-oplossingen en IoT-hardware die voortdurend geüpgraded kan worden”, aldus Thierry Van Eeckhout.

Zo breidde Siemens bijvoorbeeld zijn bekende TIA-portfolio (Totally Integrated Automation) uit met componenten uit het Industrial Operations X-portfolio, zodat gegevens veel inzichtelijker en uitgebreider kunnen worden gebruikt. Op Indumation toont Siemens hoe productie-elementen steeds meer samenwerken en automatisering almaar eenvoudiger, opener, flexibeler en interoperabel wordt.

Duurzaamheid
Op Indumation stelt Siemens ook oplossingen voor die fabrikanten helpen om hun koolstofvoetafdruk te optimaliseren en een nieuwe mate van circulariteit te bereiken, zoals het monitoren van energiegebruik, realtime invoeren van energiegegevens in de Digital Twin en het implementeren van lokale en flexibele productie of predictief onderhoud.

Dankzij onder andere bedrijfsbrede oplossingen voor energiebeheer, monitoringtools voor productiegerelateerd stroomverbruik en intelligente aandrijvingen, kan de energie-efficiëntie verhoogd worden.

Best Application Contest
Wie benieuwd is wat dat concreet in de praktijk betekent, kan ook dat ontdekken op Indumation. Van het efficiënter kweken van champignons, tot het oogsten van warmte met de zon en het sneller op de markt zetten van medicijnen.

Met haar Best Application Contest zet Siemens verschillende projecten die klanten gerealiseerd hebben in de kijker. De winnaars worden bekendgemaakt op Indumation op 1 februari.

De stand van Siemens bevindt zich in hal 6 van vakbeurs Indumation, Kortrijk Xpo, van 31 jan tot 2 feb 2024.