• 05/06/2012

Strijd om talent woedt vooral in ... Wallonië

27% van de werkgevers die ManpowerGroup ondervroeg, vindt niet de gekwalificeerde medewerkers waar het op zoek naar is.

Trefwoorden: #ingenieurstekort, #knelpunten, #manpower

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Voor het zevende jaar op rij onderzocht ManpowerGroup het tekort aan talent in de wereld.

Nog altijd 1 op 4 werkgevers in België en in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) heeft moeilijkheden om zijn openstaande vacatures in te vullen. Op wereldschaal is dat 1 op 3. Nieuw is dat de werkgevers blijkbaar leren leven met het tekort aan talent en heil zoeken in kortetermijnoplossingen.

Ons land schuift naar achter in de ranking (van de 18e naar de 28e plaats in 2012) wat erop wijst dat de situatie gunstig evolueert. Op Europees niveau bevindt ons land zich op de 11e plaats in een ranglijst van 21, de middenmoot dus.

Toch vindt nog altijd 27% van de 750 werkgevers die ManpowerGroup ondervroeg, niet de gekwalificeerde medewerkers waar het op zoek naar is. Vorig jaar was dat nog 36%. De belangrijkste oorzaken volgens de werkgevers: tekort aan kandidaten, gebrek aan ervaring, tekort aan vaardigheden.

Vreemd genoeg woedt de strijd om talent vooral in Wallonië waar, ondanks de grote werkloosheidsgraad, 32% van de werkgevers veel moeite heeft om gekwalificeerde medewerkers te vinden. Dat getal overstijgt aanzienlijk dat in Brussel en Vlaanderen.

Zoals elk jaar stelde ManpowerGroup ook een top 10 van de moeilijkst in te vullen beroepen in ons land samen. Nieuw in Manpower’s lijst van de knelpuntberoepen zijn de ingenieurs. Steeds meer en meer jongeren passen voor ingerieursstudies terwijl rekruteerders de laatstejaarsstudenten nauwlettend in de gaten houden.

De onderzoeksresultaten tonen dat de talentcrisis vooral het Aziatisch continent treft, gevolgd door Amerika en EMEA.

De volledige resultaten van de ManpowerGroup Enquête naar het tekort aan talent 2012 vindt u in het dossier dat u hier kan lezen of downloaden.


(KV)