Vlaanderen investeert 6,5 miljoen euro in Open Thor Living Lab

De Vlaamse regering zette het licht op groen voor cruciale nieuwe infrastructuurwerken. Dit levend labo in Genk, waar innovatieve energieoplossingen worden getest in reële omstandigheden, wordt uitgebreid met energieknooppunten en een gelijkstroomnet.

Trefwoorden: #energie, #EnergyVille, #gelijkstroom, #living lab, #Thor, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Om de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de energie- en klimaatcrisis aan te pakken in een snel veranderende wereld, is innovatie onmisbaar.

Nieuwe technologieën en diensten dienen alle kansen te krijgen om snel en efficiënt uitgerold te worden. Om die groei mee mogelijk te maken en deze energieoplossingen uitgebreid in de praktijk te testen in een reële context, initieerden EnergyVille, Stad Genk en Thor nv in 2021 het Open Thor Living Lab.

Dit levend labo, dat zich uitstrekt over het Thor Park, de woonwijk Nieuw Texas, de tuinwijk in Waterschei en KRC Genk, fungeert als unieke proeftuin om nieuwe energieconcepten en -technologieën te testen en versneld op de markt te brengen.

Om deze technologie verder uit te bouwen, met name om bestaande en in ontwikkeling zijnde testinfrastructuren aan elkaar te koppelen en de beheersstructuur te professionaliseren, zet de Vlaamse regering het licht op groen voor een fundamentele uitbreiding van dit living lab.

Eén van de dingen die onderzocht wordt in het living lab is hoe de lokaal opgewekte energie zo goed mogelijk benut kan worden. Door middel van koppelingen tussen de gebouwen en zogeheten energieknooppunten kunnen de verschillende energiestromen (zowel warmte-, koeling als elektriciteit) binnen het Open Thor Living Lab met elkaar verbonden worden en wordt ook lokale uitwisseling van energie geoptimaliseerd.

Gerrit Jan Schaeffer, General Manager bij EnergyVille: "Daarnaast richten we nu samen met Stad Genk en Thor NV het Open Thor Living Lab als nieuw bedrijf op, zodat voor alle gebruikers van de onderzoeksinfrastructuur er een duidelijk aanspreekpunt is en we het beheer naar een volgend professioneel niveau kunnen tillen.”

Verder wordt er ook gebouwd aan een innovatief gelijkstroomnet (DC-net). Momenteel werkt het elektriciteitsnet standaard op wisselspanning (AC-net), terwijl zonnepanelen, batterijen, LED-verlichting, computers, … op gelijkstroom werken. Hiervoor zijn omvormers nodig, met de nodige energieverliezen tot gevolg.

Ultieme doel is om samen met overheden, bedrijven, burgers en kennisinstellingen de energietransitie te versnellen en tegen 2050 te komen tot een klimaatneutraal Vlaanderen.