Biologisch geïnspireerde kunstmatige intelligentie voor autonome robots

De Nederlandse TU Delft gaat een neuromorfe vorm van kunstmatige intelligentie ontwikkelen die kleine en goedkopere robots volledige autonomie geeft.

Trefwoorden: #autonomie, #intelligentie, #kunstmatig, #onderzoek, #robot

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Autonome robots hebben de potentie om onze economie en maatschappij grondig te veranderen, onder meer dankzij de snel voortschrijdende kunstmatige intelligentie.

Echter, de huidige kunstmatige intelligentie vereist veel rekenkracht en dat leidt tot extra gewicht, kosten en energiegebruik van de robots. Dit maakt autonome robots zwaar en gevaarlijk, en dus ongeschikt voor veel mogelijke toepassingen.

Doel van dit project is dan ook om kunstmatige intelligentie voor robots te ontwikkelen die veel sneller en energie-efficiënter is. Om dit doel te bereiken gaan prof. dr. Guido de Croon en zijn team een neuromorfe vorm van kunstmatige intelligentie ontwikkelen die kleine robots volledige autonomie geeft.

De Croon: “Die intelligentie zal gebaseerd zijn op neurale netwerken die de echte neuronen in de hersenen van dieren dichter benaderen. Zo werken de neuronen asynchroon en sturen ze pulsen om met elkaar te communiceren, iets dat leidt tot minder energiegebruik en een snellere informatieverwerking.”

Om deze efficiëntie te demonstreren, zullen ze een kleine drone uitrusten met insectenintelligentie. Het project maakt zo nieuwe toepassingen mogelijk, en biedt ook een kans om te leren over de natuur.

Samen met partners uit de industrie, werken De Croon en zijn team ook aan de toepassing van deze technologie, waarbij de focus ligt op kleine autonome drones die verschillende taken uitvoeren in kassen, zoals het monitoren van gewassen en het verjagen van ongedierte.

Door dergelijke taken door autonome drones te laten uitvoeren, kunnen middelen worden bespaard en kan het gebruik van pesticiden worden teruggedrongen. Succes in deze uitdagende toepassing zal de weg vrijmaken om de ontwikkelde efficiënte AI ook te gebruiken voor andere soorten robots en toepassingen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek steunt dit project met een Vici-beurs ter waarde van 1,5 miljoen euro.

Daarnaast leveren industriële partners een in-natura bijdrage ter waarde van 100.000 euro. Dit zijn: IMEC, PATS, Royal Brinkman, KeyGene, Wageningen University & Research, XOSight en Opteran.