Galenusprijzen voor VAX-ID en Allay Aorta Stent

De intradermale spuit VAX-ID en de Allay Aorta Stent van de Waalse medtech Intressa Vascular SA wonnen eind vorige week de Galenusprijzen voor medische hulpmiddelen. De prijsuitreiking gebeurde in het kader van de zevende editie van de MedTech Meetup.

Trefwoorden: #Galenus, #hulpmiddel, #spuit, #stent, #vaccin

Lees verder

Nieuws

( Foto: MedTech Meetup - LinkedIn )

ENGINEERINGNET.BE - De productontwikkelaar Idevax (Wijnegem) ontwikkelde met anderen (eerst Voxdale, vervolgens Novosanis) 13 jaar aan zijn intradermale spuit VAX-ID waarvan de naald minder dan een millimeter in de huid gaat om er zijn lading achter te laten.

Het grote voordeel van deze injectiespuit is niet alleen het betere comfort voor de patiënt, want pijnloos. De VAX-ID heeft ook tot tien keer minder actieve stof nodig voor een efficiënte vaccinatie/immunisatie. Een vaccinbesparing van 80 tot 90%, dus.

De Allay Aortic Stent van Intressa Vascular (vroeger Cardiatis) uit Isnes (Gembloers) is een zelf-uitzettende stent die gebouwd is met een onderling verbonden meerlaagse vlechttechnologie om de wand van de aorta steun te bieden.

Het is de enige behandeling voor type B aortadissecties (TBAD) en residuele dissecties die ontworpen is om de bloedstroom in het werkelijke lumen te hercentraliseren terwijl de vertakkingsperfusie behouden blijft.

De plaatsing gebeurt via een gestroomlijnde procedure met een laag risico op complicaties. Vorig jaar haalde het bedrijf €13 miljoen op nadat het in 2022 ook al €18 miljoen vond. CE-markering wordt eind 2025 verhoopt.

ACHTERGROND
De andere kandidaten voor de (Belgische) Medical Device-prijs waren dit jaar, naast Idevax en Intressa Vascular, Siemens Healthineers, Zimmer Biomet, Gabi Smartcare, Duomed, Mölnlycke, Intressa Vascular en Resilience.

De ‘Prix Galien’ -naar de Grieks/Romeinse arts Claudius Galenus- is van oorsprong een Frans initiatief. In 1970 lanceerde de Franse farmaceut Roland Mehl deze prijs om innovatief farma-therapeutisch onderzoek te promoten. Ondertussen wordt de prijs al in 16 verschillende landen uitgereikt en wordt die internationaal beschouwd als de evenknie van de Nobelprijs voor medische innovaties.

In België is de Artsenkrant/Le Journal du Médecin al 41 jaar de motor achter het gebeuren dat sinds vorig jaar is opgesplitst in een twee events: de ene prijs wordt uitgereikt voor Medical Devices (op 14 maart 2024) en de andere voor een farmaceutisch product (21 mei 2024). Om de twee jaar organiseert the Galien Foundation de International Prix Galien Awards waaraan de nationale prijswinnaars van de voorbije twee jaardeelnemen. De International Prix Galien 2024 (winnaars van 2022-23) vindt plaats op 20 juni in Rome.

Eerdere Belgische prijswinnaars waren o.a. Synergia Medical (Mont-St-Guibert) met zijn NAO VNS (Vagus Nerve Stimulation), de eerste niet-metalen optoelektronische neurostimulator voor het behandelen van drug-resistente epilepsie. Maar ook Lys Medical (Gosselies) met hun Iriscope, een miniatuur endoscoop (1,8 mm diameter) voor het opsporen van longkanker. Prijswinnaars in farma/geneesmiddelen waren o.a. Sanofi met Xenpozyme, Argenx met Vyvgart, AMGEN en AstraZeneca met Tezspire, Novartis met Scemblix en Pluvicto, AstraZeneca met Evusheld, Pfizer met Paxlovid, Eli Lilly met Mounjaro, AMGEN met Lumykras,…

Lees ook: Vlaamse spuit in de aanslag