Flexibele stroomvoorziening moet binnenvaart verduurzamen

Met ‘Floating Battery’, onderdeel van het VIAVIA project, wil VIL mobiele batterijcontainers inzetten, die enerzijds stroomvoorziening tijdens het aanmeren verzorgen en anderzijds laadinfrastructuur voor batterij-elektrische schepen leveren.

Trefwoorden: #batterij, #binnenvaart, #duurzaam, #project, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaanderen - VIAVIA )

ENGINEERINGNET.BE - Het bevoorraden van binnenschepen met stroom terwijl ze aan wal stilliggen en daardoor dus geen dieselgeneratoren moeten gebruiken, heeft een positieve invloed op de uitstoot en de geluidsoverlast.

Met de komst van de eerste batterij-elektrische binnenschepen zal de nood aan stroom en extra laadpunten de komende jaren alleen maar toenemen. Elke ligplaats uitrusten met vaste infrastructuur is onhaalbaar.

In het VIL-project Floating Battery zal onderzocht en getest worden of deze opties een flexibele oplossing kunnen vormen op plaatsen waar geen vaste stroomvoorzieningen mogelijk zijn.

Dit project kadert binnen VIAVIA (Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak) en wordt financieel mee gesteund door de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Er zullen verschillende types batterijen en supercondensatoren vergeleken worden. Het doel is om een concept uit te werken voor een multi-use powerstation voor het opladen van batterijcontainers in synergie met andere toepassingen.

VIL wil op die manier power-as-a-service voor de binnenvaartsector mogelijk maken, dit met digitale ondersteuning voor reservatie en betaling.

Dit zijn de deelnemers aan dit project: Cinvio, De Wit Bunkering, Gosselin, Brabo, 247 Energy, De Vlaamse Waterweg , PoAB, C-battery, Zenobé, Boluda, POM Limburg, DGA shipping, Naval Barging, Victrol Chartering, Port Of Limburg, ZULU Associates, WeBarge, ABEE Group, PON Energy Rental NV, Ziero, Mobix en Arabel.