Onderzoeksproject GreenBotAI maakt robots flexibeler en 25% zuiniger

Kleinere batchgroottes in plaats van massaproductie, complexere productielijnen, toenemende concurrentiedruk, onstabiele toeleveringsketens: tegen deze achtergrond richt het Frans-Duitse onderzoeksproject GreenBotAI zich op robotica.

Trefwoorden: #besparing, #energie, #flexibel, #Fraunhofer, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Fraunhofer IWU )

ENGINEERINGNET.BE - Technisch gezien richt GreenBotAI zich op de reactie- en latentietijden in industriële robotica, geoptimaliseerde padplanning en het uitvoeren van goed gedefinieerde taken terwijl de robot in beweging is ("on the fly").

Het is bijvoorbeeld mogelijk om 2D-beelden vast te leggen voor objectherkenning voor de gewenste handling- of montagetaak. In dit Frans-Duitse onderzoeksproject leidt Fraunhofer IWU het consortium.

Het project richt zich op een efficiënte benadering in het omgaan met materialen en werkstukken. AI-algoritmen zouden de productie meer flexibiliteit moeten geven en de productie in verschillende industriële sectoren moeten versnellen.

Het doel is intelligente robotica die complexe taken spontaan kan uitvoeren. De vereiste componenten in de hardware, de modernste deep learning-methoden voor monitoring, verbeteringen in de gegevensverwerking en foutcontrole zullen naar verwachting een ommekeer in de robotica inluiden.

GreenBotAI werkt tevens aan verschillende oplossingen om het energieverbruik met maximaal 25% te verminderen. Deze omvatten AI-modellen met minder data, versnelde grijptaken en verminderde rekenkracht.

Projectpartners zijn onder meer Fraunhofer IWU, de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen van München (Faculteit Toegepaste Natuurwetenschappen en Mechatronica), softwareontwikkelaar Inbolt SAS en École Nationale Supérieure d'Arts et Métiers.