Ontwikkeling ultrasone pleister voor orgaan monitoring

De Nederlandse kennisinstelling TNO heeft een technologie ontwikkeld waarmee organen te monitoren zijn via een flexibele pleister op de huid, door gebruik van geluidsgolven.

Trefwoorden: #chip, #echo, #monitoren, #pleister, #scan, #TNO, #ultrasoon

Lees verder

research

( Foto: TNO - Pilar Wave )

ENGINEERINGNET.BE - De pleister, genaamd PillarWave, werkt doordat op een zeer dunne plastic folie specifieke structuren zijn geprint die een echo creëren.

Door het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven, ontstaat er een beeld van wat er zich binnen in een lichaam bevindt en afspeelt.

Omdat het mogelijk is heel veel van deze structuren te printen over een groot oppervlakte is een zeer scherp beeld te verkrijgen van het te onderzoeken orgaan.

Er zijn veel voordelen denkbaar. Waar het meten van bloeddruk of hartslag vaak een momentopname is, levert het dragen van een pleister een beeld over een langere periode op. Dat resulteert in een veel betere diagnose en kan daardoor zelfs onnodige operaties voorkomen.

Veel onderzoek kan in plaats van in het ziekenhuis bij de huisarts of thuis gebeuren, zoals de ultrasone monitoring van kritische zwangerschappen. Daardoor wordt de zorg niet alleen prettiger, maar ook beter en goedkoper.

De technologie is inmiddels gepatenteerd en er zijn gesprekken met fabrikanten van medische apparatuur over de toepassingen. Huidige echografie apparatuur is rigide en lastig te verwerken in pleisters. Daarnaast zijn de sensoren klein en moeilijk te schalen naar grote oppervlakten.

Met deze technologie zijn pleisters of andere ultrasone sensoren te maken die ultradun en flexibel zijn. Hierdoor zijn ze veel goedkoper en in grote aantallen te produceren.

De verwachting is dat TNO voor het eind van het jaar de spin-off PillarWave lanceert die deze technologie verder op de markt gaat brengen.