Vijf innovatieve projecten voor een slim en duurzaam West-Vlaanderen

UGent ontwikkelt met het West-Vlaamse bedrijfsleven en de publieke sector vijf projecten, gericht op offshore energy, duurzame productie, voedselverwerking en recyclage.

Trefwoorden: #drone, #POM, #projecten, #UGent, #West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - POM West-Vlaanderen heeft 25,7 miljoen euro aan EU-subsidie ontvangen om deze projecten met UGent en andere partners te realiseren. Het gaat daarbij om een ‘Geïntegreerde Territoriale Investering’ van het EU-programma EFRO.

De volgende vijf projecten worden opgezet:

 1. Opschalen van hernieuwbare offshore energie, door te investeren in het maritiem testplatform Blue Accelerator voor de kust van Oostende. Met het project Test@Sea wordt deze testcapaciteit verder uitgebreid, ook dieper in zee.
   
 2. Drones gaan een belangrijke rol spelen bij het onderhoud van offshore windmolenparken. Daarvoor zijn landings- en take off-platformen nodig. Het project VERTIPORTS focust op zaken die nodig zijn voor een operationele luchtbrug. Bijvoorbeeld door drones verder en langer te laten vliegen op waterstof, en in alle weersomstandigheden.
   
 3. De Packaging and Packaging Waste Regulation van de EU omvat scherpe doelen voor hergebruik, recycling percentage en gebruik van gerecycled materiaal in verpakkingen. Met het project R3PACK worden West-Vlaamse bedrijven ondersteund bij het halen van deze doelen.
  Focus hierbij ligt op bedrijfsmatige verpakkingen voor producten. Deze zijn gezien hun grote massa cruciaal voor het halen van de Europese doelen voor recyclage. Ontwikkeling van oplossingen betreffende design en recyclage van deze verpakkingen.
   
 4. De maakindustrie is continu bezig met verbeteringen op vlak van productkwaliteit, kosten, leverbetrouwbaarheid en duurzaamheid. Bedrijven zijn daarom op zoek naar manieren om gepast te kunnen reageren op verstoringen, zoals bij componentlevering, en te anticiperen hierop.
  Het project Manufacturing Excellence 4.0 focust op de optimale combinatie van verbeteren, ondersteund door technologie. Er bestaan geen standaardoplossingen voor deze problematiek: het is een voortdurend iteratief en complex proces. Het project zal via testcases in regionale KMO’s on-site en in labo om processen te verbeteren, gepaste technologie inzetten en de expertise bij werknemers in bedrijven optimaliseren.
   
 5. Het project Resilient VEG-i-TEC wil oplossingen voorzien voor de vele uitdagingen waar Vlaamse voedingsbedrijven mee te maken krijgen als men een versnelde energietransitie wil realiseren. Ook zet het project in op duurzamer watergebruik en een robuuster watersysteem.
  Het project beoogt een meer weerbare, duurzamere en slimmere voedselverwerking in de Vlaamse regio en wil innovatieve wetenschappelijke oplossingen sneller ingang laten vinden in het bedrijfsleven.

UGent werkt voor deze projecten samen met tal van partners, zoals HOWEST en VIVES. Voor de projecten Manufacturing Excellence 4.0 en Resilient VEG-i-TEC is UGent ook projectcoördinator.