Luchthaven Kortrijk-Wevelgem wordt toekomstige dronehub

Eerste stap is een gloednieuw dronedetectiesysteem om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond de luchthaven te waarborgen. Om dit systeem te testen, werd het bemand luchtverkeer even volledig afgesloten voor een aantal demotests met drones.

Trefwoorden: #detectie, #drone, #POM, #systeem, #West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - POM West-Vlaanderen maakte de voorbije jaren duidelijk dat het West-Vlaanderen wil uitbouwen tot de regio voor drone-innovaties.

Samen met VIVES werd in september 2023 Drone Dock, het innovatie- en democentrum voor drones, geopend naast de site van de luchthaven van Oostende-Brugge.

In november 2023 werd een overeenkomst met de nationale luchtvaartautoriteit skeyes ondertekend om de weg vrij te maken voor dronevluchten boven de Noordzee en tussen de regionale luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Bovendien brengen we met Drone West elke jaar de dronesector in onze provincie bijeen. De vierde editie vindt binnenkort plaats op 11 juni in Oostende.”

Een volgende stap is het activeren van de regionale luchthavens als toekomstige dronehubs.

Maar om onbemand en bemand luchtverkeer met elkaar af te stemmen, moeten eerst alle geautoriseerde en niet-geautoriseerde vluchten in en rond het West-Vlaams luchthavengebied in kaart gebracht worden.

de Bethune: “Daarom gaven we SkeyDrone, dochterbedrijf van skeyes en Brussels Airport Company, gespecialiseerd in de implementatie van drones, de opdracht om de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem uit te rusten met dronedetectie-apparatuur.”

De toepassingsmogelijkheden voor drones zijn talrijk: bijvoorbeeld drones inschakelen voor de inspectie en bewaking van start- en landingsbanen en andere infrastructuur of om ook met grotere cargodrones aan de slag te gaan.