Limburgs cobot-project maakt productie slimmer en efficiënter

POM Limburg startte onlangs een nieuw en uniek project op. Met 'Cobotassist' worden kmo’s begeleid om hun nabewerkingsoperaties te automatiseren. Dit moet de arbeidsproductiviteit en concurrentiepositie van de Limburgse maakbedrijven opkrikken.

Trefwoorden: #cobot, #Limburg, #maakindustrie, #POM

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM Limburg )

ENGINEERINGNET.BE - 70% van de producten uit kunststof en staal moeten nabewerkt worden om de gewenste eindkwaliteit te halen. 

De nabewerking vertegenwoordigt gemiddeld 20% van de totale productietijd en 10 tot 15% van de productiekost. De inzet van cobots kan hier zorgen voor een grote winst.

Gedeputeerde Tom Vandeput: “Met het project 'Cobotassist' gaan we bedrijven informeren over de technische mogelijkheden van geautomatiseerd nabewerken, medewerkers opleiden en bedrijven financieel ondersteunen. Er worden ook drie mobiele cobotcellen en een lerende netwerk ontwikkeld.”

POM Limburg, Sirris en SyntraPXL bundelen in het project de krachten met Fontys Hogeschool, de branchevereniging van de Nederlandse high-sector High Tech NL, Avans Hogeschool en het smart industry fieldlab Breda Robotics.

Het totale projectbudget bedraagt 2,8 miljoen euro waarvan het Interreg programma Vlaanderen-Nederland de helft financiert. Het Limburgs provinciebestuur legt 370.000 euro op tafel.