Nieuwe bewaarmethode voor donorharten beter dan bewaring op ijs

Het bewaren van donorharten met een machine en een speciaal daarvoor ontwikkelde koude vloeistof geeft betere resultaten dan traditionele ijsbewaring, aldus een internationale studie, geleid door UZ Leuven.

Trefwoorden: #donor, #transplantatie, #UZ Leuven

Lees verder

Techniek

( Foto: Xvivo Perfusion )

ENGINEERINGNET.BE - Bewaring op ijs is nu nog de standaard voor het bewaren van donorharten.

Maar bij die methode stijgt de kans op ernstig hartfalen zodra het hart langer dan drie uur uit het lichaam is. Dat is een nadeel, zeker bij complexe harttransplantaties die meer tijd in beslag nemen en steeds vaker worden uitgevoerd.

Daarom vergeleek een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van UZ Leuven, deze manier met een innovatieve methode. Hierbij wordt het hart bewaard met een machine en een speciaal daarvoor ontwikkelde koude vloeistof, bekend als hypothermic oxygenated machine perfusion (HOPE).

Met de bewaarmachine kan een constante ideale temperatuur worden aangehouden en kunnen extra voedingsstoffen toegediend worden. Het hart kan zo tot 24 uur bewaard worden en blijft nadien goed functioneren.

De studie vond plaats tussen november 2019 en mei 2023. Verspreid over 8 Europese landen en 15 centra werden 204 patiënten willekeurig ingedeeld: de ene helft ontving een hart uit de bewaarmachine, de andere helft een donorhart bewaard op ijs.

De resultaten tonen aan dat alle donorharten die met HOPE werden bewaard, geschikt waren voor transplantatie. De nieuwe techniek blijkt veilig en effectief, en op enkele vlakken ook beter dan bewaring op ijs.

Het effect van het gebruik van HOPE blijkt het grootst in de eerste 24 uur, waarbij het risico op het falen van het donorhart met 61% verminderde. De kans op belangrijke complicaties die gepaard kunnen gaan met een harttransplantatie was 44% kleiner in de HOPE-groep.

De bevindingen van deze studie zijn extra relevant door de lange wachtlijsten voor harttransplantaties: er is nog steeds een groot tekort aan donororganen. De huidige criteria voor het aanvaarden van donororganen zijn ontwikkeld op basis van het gebruik van bewaring op ijs.

Sommige donorharten komen daarvoor niet in aanmerking, bijvoorbeeld omwille van de leeftijd van de donor of een andere onderliggende aandoening. HOPE zou de pool van beschikbare donorharten kunnen uitbreiden en zo meer patiënten de kans bieden op een transplantatie.

Andere organen, zoals nieren, worden al langer via machineperfusie bewaard, met goede resultaten. Een hartspiercel is echter veel gevoeliger voor zuurstoftekort dan lever-, nier- of longcellen, waardoor het langer duurt om nieuwe technieken te introduceren voor het hart.