Ontwikkeling bioinkt voor bot- en kraakbeenherstel

Het Nederlandse Smart BioMaterials Consortium en het Vlaamse BIO INX ontwikkelen in hun CrossRoads-project een bioinkt die geschikt is om bot- en kraakbeenweefsel te maken, voor levende implantaten.

Trefwoorden: #bio, #bot, #herstel, #inkt, #kraakbeen

Lees verder

Nieuws

( Foto: SBMC )

ENGINEERINGNET.BE - Bioprinting is een opkomende technologie om functionele implanteerbare weefsels te maken die op een natuurlijke manier beschadigde weefselstructuren nabootsen en vervangen.

Een veelbelovende toepassing is het namaken van bot- en kraakbeenweefsel voor de behandeling van osteochondrale defecten in de gewrichten: letsels die het kraakbeen en het onderliggende bot aantasten. Die ontstaan vaak door blessures, overbelasting of ziekten zoals osteoartritis.

Jasper Van Hoorick, CEO BIO INX: “Bestaande behandelingen zijn afhankelijk van geschikt donorweefsel. Regeneratieve geneeskunde en weefselengineering bieden een innovatieve oplossing met behulp van bioprinting. Het ontwikkelen van geschikte bioinkten is echter een uitdaging omwille van biocompatibiliteit standaardisatie, mechanische eigenschappen en afbreekbaarheid.”

“Met dit project willen we tot een bioinkt komen die de celfunctionaliteit en de effectiviteit van geprint bot en kraakbeen verbetert. Daarbij maken we gebruik van digital light processing (DLP) technologie om gedetailleerde en complexe structuren te produceren die essentieel zijn voor effectieve bot- en kraakbeenweefselregeneratie.”

“Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak: van materiaalkunde en weefselengineering tot biologische expertise. Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en optimalisatie van bioinkten en biomaterialen voor verschillende 3D printtechnologieën. Smart BioMaterials Consortium heeft ervaring in het samenstellen en verwerken van biomaterialen en beschikt over de nodige biologische faciliteiten.”

Jan Rietsema, CEO Smart BioMaterials Consortium: “Onbehandeld letsel aan het kraakbeen in een gewricht kan leiden tot ernstige botschade en een verhoogd risico op artritis, wat pijn en verminderde mobiliteit veroorzaakt. Wereldwijd lijden zo’n 500 miljoen mensen aan artrose, waaronder meer dan 57 miljoen in West-Europa.”

“3D bioprinting maakt het mogelijk om oplossingen te ontwikkelen die afgestemd zijn op de individuele behoeften en kenmerken van elke patiënt. Hierdoor wordt de kans op succesvolle integratie en herstel vergroot. Dit project draagt bij aan het verbeteren van behandelingsresultaten, het verminderen van kosten en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking en innovatie.”

Het project ontvangt ruim 239.000 euro aan EFRO steun. CrossRoads Vlaanderen-Nederland stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen kmo/mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Focus: ondersteuning bedrijven bij het vinden van een partner over de grens en product- of procesinnovaties subsidiëren met een focus op onder meer duurzame energie en industrie 4.0.