Is bioplastics in zee beter dan op aardolie gebaseerde plastics?

Uit onderzoek van VLIZ en UGent blijkt dat ook bioplastics onder invloed van UV-straling en golfslag afbrokkelen tot microplastic deeltjes, en hun additieven, solventen en monomeren lekken naar het mariene milieu, hoewel in mindere mate.

Trefwoorden: #aardolie, #bioplastic, #milieu, #VLIZ

Lees verder

research

( Foto: VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE - Bioplastics zijn gemaakt uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals zetmeel uit mais of aardappelen. Ze zijn daarom niet per se biodegradeerbaar.

Dit type plastic wordt vaak als een beter alternatief aangedragen voor plastics op basis van aardolie. Het Interreg 2 Seas project SeaBioComp (2019-2023) ontwikkelde daarom enkele nieuwe biogebaseerde materialen voor maritieme en scheepvaarttoepassingen. Tot nu toe was het echter nog niet duidelijk of bioplastics nu beter zijn voor het mariene milieu.

Uit onderzoek van Zhiyue Niu, doctorandus bij VLIZ en UGent, blijkt dat de door het project ontwikkelde types bioplastics ook fragmenteren in microplasticdeeltjes, en dat hun additieven, solventen en residuele monomeren eveneens weglekken in de zee, zij het in significant mindere mate dan petroleum-gebaseerde polymeren.  

Het proefschrift van Zhiyue Niu had ook tot doel om het gecombineerde effect van plasticvervuiling in opwarmend zeewater te beoordelen op enkele sleutelorganismen van kust- en mariene ecosystemen. Bij een eerste test met een mariene diatomee en een roeipootkreeftje bleken noch de microplastics, noch de uitloogde chemicaliën een effect te veroorzaken op individueel niveau.  

Maar toen de plastic deeltjes werden aangeboden bij een verhoogde watertemperatuur, veroorzaakten zowel de uitgeloogde chemicaliën als de micropartikels van de geteste biogebaseerde plastics nadelige effecten op populatiedynamsiche parameters van het harpacticoïde roeipootkreeftje.

In een bredere context geplaatst, kunnen deze waargenomen effecten op mariene roeipootkreeftjes leiden tot verdere wijzigingen in hun populaties, met mogelijke cascade-effecten op andere organismen in het voedselweb en het kust- en mariene ecosysteem.  

Dit proefschrift laat zien dat in combinatie met andere antropogene stressfactoren, zoals de opwarming van de aarde of het verzuren van de oceaan, biogebaseerd plastic zwerfafval nadelige effecten kan hebben op de geteste roeipootkreeftpopulaties en mogelijk kan leiden tot complexe gevolgen voor het kust- en mariene ecosysteem.