Zoektocht naar nieuwe deeltjes in heelal

Een Zwitsers-Nederlands onderzoeksteam gaan met het FASER-experiment bij de Large Hadron Collider van CERN een vingerafdruk maken van neutrino’s en zwak interagerende deeltjes.

Trefwoorden: #CERN, #deeltjes, #faser, #heelal, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: CERN )

ENGINEERINGNET.BE - FASER, ofwel het Forward Search Experiment, is ontworpen om te zoeken naar lichte en extreem zwak interagerende deeltjes.

Het bestaan van zulke nieuwe deeltjes wordt voorspeld door veel modellen die verder gaan dan het Standaardmodel en die enkele van de grootste puzzels in de natuurkunde proberen op te lossen.

Bijvoorbeeld de aard van donkere materie, de oorsprong van neutrino-massa’s en de disbalans tussen materie en antimaterie in het huidige universum.

De Zwitserse Nationale Onderzoeksraad (FNS) heeft een subsidie van CHF 1,250 miljoen toegekend aan een team bestaande uit prof. dr. Anna Sfyrla van de Universite de Geneve en Nikhef-onderzoeker prof. dr. Juan Rojo van de VU Amsterdam.

Zij gaan met het FASER-experiment bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN een vingerafdruk maken van neutrino’s en zwak interagerende deeltjes.

Als aanvulling op het programma van grotere LHC-experimenten zoals ATLAS en CMS, verkent FASER het nieuwe fysicalandschap door te proberen feebly interacting particles (FIP’s) te detecteren.

Het doel is ook om de productiemechanismen en interacties van hoogenergetische (TeV-schaal) neutrino’s te onderzoeken met behulp van de gespecialiseerde FASERν-detector tijdens Run-3 in een kinematisch gebied dat door andere experimenten niet ontgonnen is.

In dit project, dat in juni 2025 van start gaat, zal het team onder leiding van Sfyrla en Rojo het ongekende wetenschappelijke potentieel van het FASER-experiment benutten voor:

  • Zoektochten naar nieuwe deeltjes in eindtoestanden waarbij zowel geladen deeltjes als fotonen betrokken zijn.
  • Het uitbreiden van neutrinometingen met de elektronische FASER-detector.
  • Het ontwikkelen van nieuwe Monte Carlo-gebeurtenisgeneratoren die zijn toegesneden op de fysica van TeV-neutrino’s, en protonstructuur.
  • De voorwaartse hadronenproductie en small-x QCD-fenomenen beperken door de resulterende Run-3 neutrinometingen te combineren binnen een globale theorieanalyse.