Ontwerp goedgekeurd voor supercamera van extreem grote telescoop

Deze hoge-resolutiecamera voor ESO's Extremely Large Telescope kan nu worden afgebouwd en over een paar jaar ongekend diepe beelden van het heelal maken, dankzij de inzet van een groot aantal Europese kennisinstellingen, waaronder uit Nederland.

Trefwoorden: #Extremely Large Telescope, #resolutie, #ruimte, #telescoop

Lees verder

research

( Foto: ESO/MICADO-consortium/L. Calçada )

ENGINEERINGNET.BE - De camera, geheten MICADO, is speciaal uitgerust voor het maken van opnamen in het nabij-infrarood.

Ook is het een nauwkeurige en gevoelige spectroscoop die het licht uit elkaar kan rafelen in afzonderlijke golflengten. MICADO is ongeveer zo gevoelig als de camera van de James Webb-ruimtetelescoop, maar met een zes keer zo hoge resolutie.

Met behulp van MICADO kunnen sterrenkundigen onder meer onderzoeken hoe exoplaneten ontstaan, hoe zwarte gaten in de centra van sterrenstelsels hun moederstelsels beïnvloeden en hoe het heelal is geëvolueerd.

Eline Tolstoy van de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen is de projectwetenschapper van MICADO. Ze is al vijftien jaar als onderzoeker betrokken bij het project. "Ik kan niet wachten tot we scherper dan ooit het heelal in kunnen kijken en gebieden met veel stof en sterren in ongekend detail kunnen bestuderen."

Annemieke Janssen (Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie) is de systeemingenieur voor de bouw van het Nederlandse deel van MICADO. Dat deel bestaat uit het centrale wiel waarmee verschillende filters in de lichtbundel gedraaid kunnen worden, en een atmosferische dispersiecorrector die compenseert voor het uitsmeren van sterlicht door de aardatmosfeer.

"We zitten nu in een hele spannende periode waarin we na jaren van ontwerpwerk gaan zien hoe het instrument in het echt werkt. Wij hebben al een van drie mechanismen getest en dat lijkt goed te werken. Ik hoop natuurlijk dat de rest van de integratie en testen net zo goed gaan."

Het MICADO-consortium bestaat verder onder meer uit een aantal Duitse kennisinstellingen, zoals het Max-Planck-Institut, Universitäts-Sternwarte München en de Georg-August-Universität Göttingen, en de Nederlandse Universiteit Leiden.

Verder nemen Franse kennisinstellingen deel, zoals het Centre National de la Recherche Scientifique/Institut National des Sciences de l’Univers, en A*: een Oostenrijkse samenwerking met onder meer de Universiteiten van Wenen, Innsbruck en Linz, en het Finse Centrum voor Astronomie en de Finse Universiteit van Turku.