Europese erkenning voor project loodgekoelde SMR’s

Het project voor loodgekoelde SMR’s van SCK CEN en partners is samen met acht andere projecten geselecteerd door de European Industrial Alliance on Small Modular Reactors, een initiatief van de EU, Nucleareurope en SNETP.

Trefwoorden: #gekoeld, #lood, #reactor, #SCK, #Small Modular Reactor, #SMR

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - De European Industrial Alliance on Small Modular Reactors ontving in totaal 21 projectvoorstellen voor watergekoelde en geavanceerde reactoren.

Van de acht geselecteerde projecten gaat het bij drie om geavanceerde SMR-projecten, waarvan twee projecten met loodgekoelde, snelle reactortechnologie werken.

De innovatieve en geavanceerde SMR-LFR van het consortium SCK CEN, ENEA, Ansaldo Nucleare en RATEN is een van de geselecteerde initiatieven, die van newcleo (IT) het tweede.

De vier toekomstige partners Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN & SCK CEN ondertekenden daarom met newcleo een samenwerkingsakkoord. Hiermee starten de gesprekken om te kijken hoe de twee consortiums kunnen samenwerken aan de LFR-technologie.

"Door krachten te bundelen, versterken we onze gezamenlijke inzet voor innovatie en duurzaamheid binnen de nucleaire sector en kunnen we de ontwikkeling van de snelle reactortechnologie in Europa verder stimuleren", aldus SCK CEN.

Loodgekoelde SMR’s kunnen een onmisbare schakel worden in een duurzame energievoorziening, stelt SCK CEN. Ze kunnen een belangrijke rol spelen door koolstofarme elektra en warmte te leveren met een relatief kleine ecologische voetafdruk.

In een gesloten brandstofcyclus hebben ze ook het voordeel dat de nucleaire brandstof efficiënter opgebrand wordt en er minder langlevend radioactief afval overblijft.

Deze Europese erkenning bevestigt dat SCK CEN en partners op de goede weg zitten en onderstreept de kracht van het consortium dat de vier partners willen vormen: industriële knowhow en expertise op vlak van vloeibare metalen laten samensmelten, onder leiding van Ansaldo Nucleare.