Ontwikkeling van vlot roterende satellieten

Het Vlaamse Veoware en het Nederlandse Spherical Systems werken samen om satellieten efficiënter en energiezuiniger te maken, via een CrossRoads-project van Interreg ter waarde van circa 2,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #efficiënt, #energiezuinig, #Interreg, #project, #satellieten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Veoware )

ENGINEERINGNET.BE - Dalende lanceerkosten, nieuwe technologieën en de sterk groeiende vraag naar data zorgden de voorbije jaren voor een enorme toename aan satellieten in ons ruimtestelsel.

Satellieten worden steeds compacter met meer functionaliteiten, maar door de stralingsomgeving en temperatuurschommelingen, zijn ze vaak ook gevoelig voor storingen. Ook produceren kleinere elektronica warmte in kleinere ruimtes wat leidt tot hogere interne temperaturen.

Nog een uitdaging is de afhankelijkheid van niet-Europese bedrijven voor het gebruik van microchips die geschikt zijn voor gebruik in de ruimte. Die vormen de kern van satellieten en maken energiebeheer, wendbaarheid, gegevensverwerking en communicatie mogelijk.

Spherical Systems is een Nederlands bedrijf dat halfgeleiders ontwerpt en deze gebruikt om elektronische subsystemen voor de ruimtevaart te bouwen. Met behulp van innovatieve ontwerptools en -processen verlagen ze de kosten van chipontwerp.

Het Vlaamse Veoware ontwerpt, ontwikkelt en commercialiseert technologieën voor bewegingsbesturing, te weten gyroscopen, die de manoeuvreerbaarheid van kleine satellieten van 50 tot 300 kilo optimaliseert. Hun ‘micro–Control Moment Gyroscope’ (μCMG) willen ze met de expertise van Spherical Systems naar een hoger niveau tillen.

Bastiaan Bom van Spherical Systems: “Het doel is om in dit CrossRoads-project met onze ‘Agile Semiconductor Engine’ een microchip te ontwerpen voor de gyroscoop van Veoware. We willen het besturingspaneel verkleinen, het warmteverlies beperken en de afhankelijkheid van de niet-Europese markt voor componenten verminderen.”

Julien Tallineau van Veoware: “Dit project levert een sterke bijdrage aan Industrie 4.0 door de integratie van geavanceerde softwaremethodologieën, open-source samenwerking en geautomatiseerde, datagedreven ontwerpprocessen bij de productie van halfgeleiders."

"Door de betrouwbaarheid en productiviteit van satellieten te verhogen, verminderen we het risico op ruimte-afval. Satellieten spelen ook een cruciale rol bij het monitoren van het milieu. Ze houden veranderingen bij in zaken als ontbossing, lucht- en waterkwaliteit en de uitstoot van broeikasgassen. Die data zijn nuttig voor beleidsmakers.” (bron: https://interregvlaned.eu/nieuws/vlot-roterende-satellieten)