• 20/06/2012

Vorsers willen planten meer licht laten gebruiken voor voedselproductie

Bepaalde bladpigmenten hebben een beschermende functie tegen bijvoorbeeld teveel UV-licht of vraat.

Trefwoorden: #bladpigmenten, #chlorofyl, #voedselproductie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van Nederlandse Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, komen tot de conclusie dat het mogelijk is gewassen te ontwikkelen die nog méér voedsel produceren, door het gehalte te verlagen van kleurstoffen die niet bijdragen aan de fotosynthese.

De onderzoekers ontdekten namelijk dat bladpigmenten die niet direct betrokken zijn bij de fotosynthese, licht ‘verspillen’ door het te absorberen, maar niet nuttig te gebruiken.

Deze vondst biedt een kans om gewassen te ontwikkelen die nog méér voedsel produceren, door het gehalte van die ‘verspillende’ kleurstoffen te verlagen. Dat speelt vooral voor ‘beschermde’ teelten, zoals in kassen. De ‘verspillende’ kleurstoffen hebben namelijk wel een beschermende functie tegen bijvoorbeeld teveel UV-licht of vraat. In binnenteelten spelen dat soort problemen veel minder dan in het open veld.

Onderzoekers van Wageningen UR en onderzoeksbureau Plant Lighting van eerste auteur Sander Hogewoning werken inmiddels aan de vertaling van de nieuwe kennis naar toepasbare innovaties.


(KV) (foto wikipedia: een meter van het chlorophylgehalte)