• 21/02/2012

Snelle sorteermachine brengt tomatenplantje naar uitgang (+video)

De aanschafkosten van deze innovatieve sorteermachine zijn in vijf jaar terugverdiend.

Trefwoorden: #sorteermachine, #wur

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- In de Westlandse Plantenkwekerij sorteren ze tomatenkiemplanten sinds vorig jaar automatisch.

Iedere seconde schieten vijf tomatenplantjes de loopband van de sorteermachine in. Daar beslist een computer op basis van 3D-inspectie of het plantje in categorie één, twee of drie of ‘afgekeurd’ hoort.

Erik van der Arend, directeur-eigenaar van de plantenkwekerij, heeft de machine geplaatst in de WPK-vestiging in Made. Hij legt uit: “Een robotarm tilt de kiemplantjes uit een tray en plaatst ze op de sorteerband. Dan verdwijnen de plantjes één-voor-één, 18.000 per uur, in een ‘doos’, waar ze door tien camera’s op de foto worden gezet.”

“Op basis van de beelden berekent de computer van iedere plant de massa. Daarna gaan de planten op weg naar de juiste uitgang. Deze driedimensionale sorteertechniek is veel betrouwbaarder dan ‘2D’, want dan wordt alleen gekeken naar de hoogte en breedte van de plant. En dat levert minder nauwkeurige resultaten op.”

Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR) ontwikkelde de technologie en Flier Systems bouwde de machine, die nu nog alleen op plantmassa sorteert.

Van der Arend: “Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de machine op veel meer kenmerken zou moeten sorteren. Binnen sommige tomatenrassen komen specifieke afwijkingen voor. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de machine daar ook op kan sorteren. Maar voorlopig is ervoor gekozen, alleen op massa te sorteren.”

De reden daarvoor is simpel. Uit tests bleek namelijk dat de machine geen raad wist met de ruim zeventig sorteervariabelen.

De onderzoekers van Wageningen UR willen alsnog de laatste stap zetten: de machine zó finetunen dat deze op alle relevante kenmerken kan sorteren. "Maar nu al is de kwaliteitswinst in het sorteren groot", stelt Van der Arend vast. En, niet onbelangrijk: de aanschafkosten heeft hij in vijf jaar terugverdiend.

De techniek is niet alleen geschikt voor het sorteren van tomaten. De onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research testen daarom ook met relatief eenvoudiger gewassen als kool, komkommer en paprika.


(KV) (Foto WUR)