• 21/06/2012
  • |     BB

Koperdieven plunderen voormalige Energeia-museum in Langerbrugge

Op de site van Electrabel’s centrale in Langerbrugge hebben dieven grote delen van het voormalige Energeia-museum, een pareltje van industrieel erfgoed, vernield.

Trefwoorden: #Energeia-museum, #Langerbrugge, #vlaamse vereniging voor industriële archeologie, #VVIA

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

Terwijl zowat iedereen de mond vol heeft over het stimuleren van jongeren om méér interesse te tonen voor techniek en technologie, gaat het van kwaad naar erger met ons industrieel erfgoed. Nochtans zijn het precies musea als deze die bij de jeugd de belangstelling voor techniek kunnen aanwakkeren. En niet te vergeten: het zijn machines als deze die welvaart naar onze contreien brachten en die - in hun tijd - te boek stonden als pareltjes van technische innovatie.

VVIA, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, bracht enkele maanden geleden al de wantoestanden rond het industrieel erfgoed op Petroleum Zuid in Antwerpen in de media. Nu meldt het dat dieven het voormalige Energeia-museum in Langerbrugge geplunderd hebben. Op en rond de site van Electrabel’s energiecentrale, waarvan het museum een onderdeel was, zijn de afbraakwerken al volop aan de gang. Daardoor zijn er extra toegangen gecreëerd die het heel makkelijk maken om in het museum binnen te raken. Daar is de chaos naar verluidt ‘totaal’. Bijna alle museumstukken, waaronder een heel deel geklasseerd als monument - transfo’s, regelschakelaars, alternatoren - zijn vernield, of ontdaan van het koper.

Ook bij de Compound Stoommachine (1912), die tot nu toe in perfecte staat verkeerde, zijn er vernielingen. De alternatoren zijn gestript en koperen leidingen, kraantjes en oliedruppelaars zijn verwijderd. Bij de Brown Boveri-turbines (redactie: het huidige ABB, Asea Brown Boveri) zijn dieven al begonnen met de demontage en het verwijderen van alle koperelementen. Dit allemaal op zeer grote schaal, en blijkbaar goed georganiseerd, aldus VVIA.

Bijna alle vitrinekasten, met meettoestellen, ‘compteurs de gaz’ en regelapparatuur, zijn geplunderd in een tijdspanne van nog geen 2 maanden. Ook het voormalige EBES-archief, met talloze originele documenten en boeken uit de periode 1900 tot 1960, is overhoop gehaald en vernield.

VVIA trekt aan de alarmbel: «Het is voor de nieuwe eigenaar - Langerbrugge Projects – blijkbaar géén prioriteit dat dit museum en zijn inhoud beschermd wordt, maar waarschijnlijk eerder een grote meevaller dat er zoveel vernield wordt, zodat er ook niets meer een beschermde status nodig heeft. Dan kan alles gewoon met de rest van de site afgebroken worden.»

VVIA roept alle partijen op om actie te ondernemen, maar stelt op zijn Facebook-pagina dat «de ontwikkelingen in Langerbrugge allesbehalve hoopgevend zijn». Benieuwd wat de toekomstige generaties van onze lakse houding zullen vinden...


VVIA , de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, zet zich in voor het behoud van het industrieel en technisch erfgoed’ en telt momenteel 167 leden.