• 21/05/2012
  • |     BB

Koperdieven plunderen voormalige Energeia-museum in Langerbrugge

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie trekt weerom aan de alarmbel: op Electrabel's site in Langerbrugge hebben dieven grote delen van het voormalige Energeia-museum geplunderd.

Trefwoorden: #abb, #electrabel, #energeia, #langerbrugge

Lees verder

Techniek

ENGINEEERINGNET.BE -- Terwijl zowat iedereen de mond vol heeft over het stimuleren van jongeren om technologische studies aan te vatten, gaat het van kwaad naar erger met ons industrieel erfgoed.

VVIA, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, bracht enkele maanden geleden al de wantoestanden rond het industrieel erfgoed op Petroleum Zuid in Antwerpen in de media. Nu meldt het dat dieven het voormalige Energeia-museum op de site van Electrabel's centrale in Langerbrugge geplunderd hebben.

Op en rond de site is al gestart met afbraakwerken en zijn er extra toegangen gemaakt om in het museum te geraken. In het museum is de chaos totaal. Bijna alle museumstukken, waaronder een heel deel geklasseerd als monument (transfo's, regelschakelaars, alternatoren) zijn vernield, of ontdaan van het koper.

Ook bij de Compound Stoommachine (1912), die tot nu toe in perfecte staat verkeerde, zijn er vernielingen. De alternatoren zijn gestript en koperen leidingen, kraantjes en oliedruppelaars zijn verwijderd.

Bij de Brown Boveri-turbines (redactie: het huidige ABB, Asea Brown Boveri) zijn dieven al begonnen met de demontage en het verwijderen van alle koperelementen. Dit allemaal op zeer grote schaal, en blijkbaar goed georganiseerd, aldus VVIA.

Bijna alle vitrinekasten met meettoestellen, 'compteurs de gaz' en regelapparatuur zijn geplunderd in een tijdspanne van nog geen 2 maanden. Ook het voormalige EBES-archief, met talloze originele documenten en boeken uit de periode 1900 tot 1960, is overhoop gehaald en vernield.

VVIA trekt aan de alarmbel: "Het is voor de nieuwe eigenaar - Langerbrugge Projects – blijkbaar géén prioriteit dat dit museum en zijn inhoud beschermd wordt, maar waarschijnlijk eerder een grote meevaller dat er zoveel vernield wordt, zodat er ook niets meer een beschermde status nodig heeft. Dan kan alles gewoon met de rest van de site afgebroken worden."

VVIA roept alle partijen op om actie te ondernemen, maar stelt dat 'de ontwikkelingen in Langerbrugge allesbehalve hoopgevend zijn'.

ACHTERGROND
VVIA op Facebook