• 21/06/2012

Thermofiele vergisting als innovatieve oplossing

Sinds 2006 zet PepsiCo op duurzaam ondernemen in. En met succes, want intussen heeft ze wereldwijd al erg mooie resultaten geboekt.

Trefwoorden: #pepsico, #thermofiele vergisting, #vergistingsinstallatie, #veurne

Lees verder

ee_art

Download het artikel in

Ook in België scoort de groep erg goed: sinds de overname in 1998 door PepsiCo werd het gas-, elektriciteit- en waterverbruik in de site van Veurne met respectievelijk 22, 30 en 40 % gereduceerd. Maar binnenkort zullen de cijfers nog beter ogen. Want dankzij de introductie van een vergistingsinstallatie - ‘made in Belgium by Enprotech’ - zal PepsiCo Veurne in staat zijn om 25 % van haar huidige elektriciteitsbehoefte in te vullen!

PepsiCo wil wereldwijd haar water-, elektriciteit- en brandstofverbruik tegen 2015 met respectievelijk 20, 20 en 25% reduceren Tevens moet het aantal gerecycleerde PET flessen aanzienlijk toenemen, de verpakkingen worden verminderd en mag er geen afval meer worden gestort. In de chipsfabriek van Veurne werden al verschillende acties ondernomen om deze doelstellingen te verwezenlijken. Zo gebruikt de nieuwe oven voor The Oven Lay’s 35% minder aardgas. En samen met het waterbedrijf wordt momenteel aan een recyclagesysteem gewerkt dat zal toelaten om 60 % van het proceswater opnieuw in de fabriek in te zetten.

Soortgelijke installatie bij collega’s in Turkije
«We hebben natuurlijk ook nagegaan hoe we ons energieverbruik kunnen reduceren en/of we de behoefte met eigen geproduceerde stroom zouden kunnen invullen», vertelt Johan Delmoitie, Senior Manager Sustainability WER & Iberia van PepsiCo. «In dit kader bekeken we de opties van zonnepanelen en windmolens. Maar de eerste oplossing bleek niet rendabel te zijn, terwijl de tweede onmogelijk was wegens de nabijheid van de luchthaven van Koksijde. Uiteindelijk vielen de puzzelstukjes toch in elkaar, maar dan vanuit een totaal andere denkpiste. Tot 2009 ging al ons organisch afval - chips, aardappel(schillen), bruin zetmeel, deeg, - naar producenten van dierenvoeding, maar de normen werden zo streng dat we problemen kregen om eraan te voldoen. Vandaar dat we zijn gaan uitkijken naar een andere manier om onze afvalstroom te valoriseren.

Vergisting om vervolgens stroom te maken, leek ons de meest logische oplossing. Vandaar dat we het EPAS-labo ons organisch afval hebben laten testen om na te gaan of deze piste een haalbare kaart was. En het verdict was positief: een thermofiele vergisting zou inderdaad een interessante optie zijn.» Door het zoeken naar de meest rendabele formule en de juiste leverancier duurde het eventjes vooraleer het idee in de praktijk werd omgezet. Johan Delmoitie: «Maar we zijn er altijd in blijven geloven, vooral omdat onze collega’s in Turkije een soortgelijke installatie hebben gerealiseerd die sinds 2010 met succes draait. En vorig jaar konden we eindelijk aan de slag. We contacteerden verschillende aanbieders, waaronder ook Enprotech die intussen zowat de huisleverancier van PepsiCo Europa was geworden.»

Hans van Soest, General Manager van Enprotech: «We zijn in 2010 voor PepsiCo begonnen met een project op de Franse site om de bestaande zuiveringsinstallatie te reviseren zodat deze opnieuw aan de wetgeving voldeed. Vervolgens kregen we de opdracht om in de Portugese fabriek het energieverbruik van de waterzuivering met 50% en het slibafval met 75% te reduceren. Dit hebben we gerealiseerd door een anaerobie op de effluentstroom te zetten voor er effectief wordt gezuiverd.»

Vernieuwende oplossing
Het gaat om een vernieuwende oplossing aangezien er met thermofiele vergisting wordt gewerkt - wat in België nog niet zo vaak gebeurt. Hans van Soest: «Dit betekent dat het proces op een temperatuur van 55°C verloopt, waardoor de vergisting veel sneller gebeurt. En dit zorgt er dan weer voor dat er meer biogas kan worden geproduceerd. Ook uniek is dat een deel van de componenten zich buiten de installatie bevindt. Op die manier hoeft het systeem niet meer te worden stilgelegd als er onderhoud nodig is, wat de rentabiliteit van de Enprotech-installatie ten goede komt. Want er kan continu biogas worden geproduceerd.»

«Het is trouwens in deze context dat we ook voor een opstelling met twee motoren hebben gekozen. Als één van beide defect is of onderhoud vereist, kan de installatie dankzij de tweede toch gedeeltelijk blijven draaien. Bovendien kunnen de motoren zowel met bio- als aardgas elektriciteit produceren, wat toelaat al het biogas te verbruiken en de motoren toch op een optimaal rendement te laten werken. Tenslotte genereert de installatie maar één eindproduct: digestaat dat gedroogd onder poedervorm in de landbouw als meststof kan worden aangewend. Want het heeft een gunstige samenstelling en interessante fysische eigenschappen.»

Hoe werkt de installatie?
Het organisch afval wordt intern naar een kleine opslagtank van 100 m³ getransporteerd. Daar gebeurt de hydrolyse en vervloeiing. Na 24 uur wordt het mengsel overgepompt naar de eigenlijke vergister, een grote betonnen tank van 2.000 m³, waar het continu wordt gemengd. De bacteriën die zich daar bevinden doen in afwezigheid van zuurstof hun werk en zetten het organisch afval in 15 à 20 dagen in biogas om. In het geval van PepsiCo Veurne wordt een rendement van meer dan 85% gehaald. Met andere woorden: na het microbieel anaeroob proces schiet er minder dan 15% restafval over. Het biogas wordt opgevangen en voorbehandeld. Vervolgens wordt het naar de twee motoren gestuurd om dan via een generator in elektriciteit te worden omgezet. De warmte van de motoren wordt gebruikt om de tank met de bacteriën te verwarmen, alsook om zowel het digestaat van de vergisting als de waterzuiveringsinstallatie te drogen.

Johan Delmoitie: “Met dit systeem zullen we 7.500 ton afval per jaar verwerken. Dit zou in ongeveer 1.750.000 Nm³ biogas moeten resulteren, wat 4.800 MWh elektriciteit en 5.700 MWh warmte zal opleveren. Hiermee dekken we ongeveer een vierde van onze energievraag, waardoor de investering op 7,5 jaar zal zijn terugbetaald. Een bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid vast afval van 7.500 tot 1.000 ton per jaar wordt gereduceerd.” Verwacht wordt dat de installatie midden dit jaar volledig operationeel zal zijn.
Gezien het succes, overweegt Pepsico momenteel om een soortgelijk systeem in alle sites te implementeren.


(foto’s: Marc Masschelein, Enprotech)
door Els Jonckheere, Engineeringnet Magazine

KADER:
Tweede grootste speler wereldwijd
PepsiCo is de tweede grootste speler wereldwijd in de voedingsector. Ze is actief in meer dan 200 landen, heeft 300 fabrieken en 3.000 distributiecentra, stelt 285.000 mensen te werk en draait een omzet van om en bij de 60 miljoen dollar. De BeLux markt is voor de groep erg belangrijk: er worden 13 A-merken verkocht, maar er is ook een aanzienlijke productie. Zo is de site in Zeebrugge een belangrijke fabrikant van verse fruitsappen, terwijl de fabriek in Veurne voor de productie van chips en zoute snacks instaat. Met 900 werknemers is PepsiCo België het achtste belangrijke voedingsbedrijf in ons land. Johan Delmoitie: «De groep kan wereldwijd nog altijd belangrijke groeicijfers voorleggen. En dit hebben we voornamelijk te danken aan onze strategie van duurzaam ondernemen die we in 2006 hebben gelanceerd. Dit beleid is gericht op voeding & gezondheid, milieu en onze mensen.»