• 28/06/2012

Agoria pleit voor het weghalen van de schotten tussen ASO, TSO en BSO

Agoria pleit voor het weghalen van de schotten tussen ASO, TSO en BSO, mits talenten van leerlingen worden getest.

Trefwoorden: #agoria, #onderwijs, #onderwijshervorming, #schotten

Lees verder

opleidingen

( Foto: Agoria, Wilson De Pril )

ENGINEERINGNET.BE -- Agoria wil dat er een einde komt aan het tekort aan leerlingen die in techniek zijn geïnteresseerd. Ook wat betreft zij die uiteindelijk doorstromen naar ingenieursstudies.

Naar aanleiding van de recente polemiek omtrent een onderwijshervorming laat Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, weten: “Agoria is voorstander van het weghalen van de schotten tussen ASO, TSO en BSO om het watervalsysteem voorgoed aan te pakken. Op voorwaarde dat de jongeren op hun -potentiële- talenten worden getest, onder andere op het vlak van technologie. Zo kun je ze dan op een gedifferentieerde manier naar uitdagende opleidingen begeleiden, coachen en opvolgen.”

Ook breekt Agoria een lans voor meer samenwerking met bedrijven: "Laat het debat niet enkel aan pedagogen en onderwijsinstellingen. Ook de industrie moet gehoord worden. Zij heeft immers zicht op de toekomstige noden van onze arbeidsmarkt en economie."

Deze samenwerking is ook nuttig inzake het onderwijzen zelf, klinkt het. “Systemen zoals het erg hoogstaande werkplekleren in Duitsland, kunnen tot voorbeeld dienen. Audi Brussel zal in de komende periode trouwens een pilootproject rond alternerend leren lanceren.”

Voorts mag een hervorming niet leiden tot nivellering, meldt Agoria.

Wat betreft het niveau, laat de koepelvereniging trouwens weten dat het wat dat betreft niet de goede kant uitgaat met ons onderwijs: leerlingen die voldoende excellent zijn om deze studies, op een hoog niveau gegeven, aan te kunnen, zijn er steeds minder.

Zo blijkt uit het meest recente PISA-onderzoek (2009), met meer dan 470.000 leerlingen uit 65 landen, dat het niveau voor wiskunde in vergelijking met 2003 hier sterk gedaald is. Vlaanderen daalde maar liefst 16 punten tegenover de resultaten in 2003. Enkel Tsjechië deed slechter en daalde met 24 punten. Voor wetenschappen werd eveneens een daling genoteerd.


(KV)