• 03/07/2012

Al meer dan 6000 jobs in Belgische windenergiesector

Agoria verwacht dat de windenergiesector tegen 2020 goed zal zijn voor 13.000 jobs.

Trefwoorden: #agoria, #jobs, #offshore, #windmolens, #windturbine

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- De windenergiesector in ons land neemt een hoge vlucht, zo blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria. Momenteel verdienen al 6040 mensen direct en indirect hun brood in de windenergiesector in deze sector. Dat is dubbel zo veel als 3 jaar geleden. Agoria verwacht dat de windenergiesector tegen 2020 goed zal zijn voor 13.000 jobs.

Eén van de belangrijkste groeipolen is de offshoretechnologie, meldt de technologiefederatie. Ze stelt dat de expertise van windenergie op zee verder moet worden versterkt en ondersteund “zodat onze ondernemingen competitief blijven bij de ontwikkeling van toekomstige projecten in de Noordzee en op exportmarkten”.

Binnenkort start in de Noordzee de bouw van een derde windenergiepark. Agoria wijst op de sterke ontwikkeling en het toekomstpotentieel van de offshoresector voor ons land. Zo zijn er een groot aantal Belgische ondernemingen actief in de productie van materialen en componenten voor de windturbines. Deze bedrijven hebben de voorbije jaren een uitgebreide expertise en ervaring opgebouwd.

Ook de ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de installatiewerken van de windturbines op zee en in de ontwikkeling van software en R&D hebben een plaats verworven in de Belgische economie. Het is ook in deze markten dat de Belgische industrie goed geplaatst is om een groter marktaandeel te verwerven, klinkt het.

Een noodzakelijke voorwaarde voor een verdere ontwikkeling van de offshore– technologie is wel een duidelijke langetermijnvisie op de verdere ontwikkeling en ondersteuning van windenergie en de productie van CO2–vrije elektriciteit, meldt Agoria nog.

“Alleen binnen een kader dat op juridisch vlak zekerheid brengt, zullen de Belgische ondernemingen blijven investeren in nieuwe technologieën om zo de concurrentie met buitenlandse spelers aan te gaan”, waarschuwt de technologiefederatie.


(KV) (foto Havvindmoeller/Danish Energy Authority)