• 09/07/2012

Primeur: Containers Maes gaat recylingsysteem met zonne-energie aandrijven

Recyclingspecialist Containers Maes investeert 1 miljoen euro in nieuwe gerobotiseerde recyclinginstallatie van jong Fins hightechbedrijf. Opmerkelijk: de controller is AI-gebaseerd.

Trefwoorden: #containers maes, #maes, #Zenrobotics

Lees verder

b2b

( Foto: ZenRobotics )

ENGINEERINGNET.BE -- Met de hightech-technologie van ZenRobotics kunnen diverse fracties in de binnenkomende afvalstroom van bouw- en sloopafval gesorteerd worden: hout, steen en metaal.

Het systeem dat de Finnen ontwikkelden, bestaat uit een transportband, sensor, robotpicker, opvangbunkers en – het hart van de technologie - een controlesysteem gebaseerd op artificiële intelligentie.

Bovendien laat Containers Maes het systeem op zonne-energie werken. Ook dat is – zover geweten - een wereldprimeur.

"We willen de lat hoger leggen. De toekomst van recycling ligt in innovatieve technologieën. Dit is zonder twijfel de best beschikbare technologie", zegt Werner Willemoons, Milieucoördinator van Containers Maes.

Juho Malmberg, CEO van ZenRobotics: "Containers Maes is een voorbeeldig, futuristisch recyclingbedrijf dat klaar is voor de toekomst. Maar het plezier om 10 professoren voortdurend rond te zien springen en door elkaar te horen praten, is ook wat waard…"

De installatie komt in de productiegebouwen van Maes nabij het hoofdkantoor in Tessenderlo, en zal zowat 1 miljoen euro kosten. Plaatsing is voorzien in de vierde kwartaal van 2012.

Voor de Finnen gaat het zelfs om de allereerste aan het buitenland uitgeleverde installatie ooit.

ACHTERGROND
ZenRobotics is een Fins kwaliteitsvol bedrijf voor schone technologie, gevestigd in Helsinki. In het bedrijf met 24 werknemers heeft één op de drie een doctorstitel (PhD). Het belangrijkste product van het bedrijf is een door artificiële intelligentie (AI) aangedreven gerobotitiseerd recyclingsysteem, dat waardevolle grondstoffen uit afvalstromen terugwint.