• 10/07/2012

Nieuw toestel injecteert medicijnen zonder naald (+video)

Nieuw injecteerpistool is in staat diverse dosissen te injecteren op verschillende dieptes.

Trefwoorden: #injectie, #injectienaald, #injectiepistool, #jet

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- MIT onderzoekers hebben een nieuw toestel ontwikkeld dat een kleine straal medicijn onder hoge druk door de huid jaagt, zonder dat injectie met een naald nodig is.

In de voorbije decennia hebben wetenschappers diverse alternatieven voor injectienaalden ontwikkeld. Een mooi voorbeeld zijn de nicotinepleisters: ze laten langzaam het ‘medicijn’ vrij via de huid. Dergelijke pleisters zijn wel enkel geschikt voor molecules die klein genoeg zijn om de poriën van de huid te passeren, zodat slechts een beperkt aantal medicijnen kan worden toegediend.

Nu het toedienen van grotere, proteïnegebaseerde medicijnen in opkomst is, zijn onderzoekers nieuwe technologieën gaan ontwikkelen om ze toe te dienen. Zoals injectiepistolen, die een straal medicijnen aan hoge snelheid door de huid jaagt.

Er zijn intussen verschillende dergelijke pistolen op de markt. Volgens de MIT-vorsers, echter, kleven daar enkele nadelen aan. Zo gaat het meestal om systemen die steeds eenzelfde hoeveelheid medicijn op dezelfde diepte toedienen.

De professor mechanische engineering Ian Hunter heeft nu een systeem ontwikkeld die wél diverse doses kan toedienen op verschillende diepte. Essentie van het ontwerp is een Lorentzkrachtactuator.

Figuur (MIT BioInstrumentation Lab):

De snelheid van de spoel en de snelheid die is gegegeven aan het medicijn kunnen worden gecontroleerd door de hoeveelheid toegepaste stroom; het MIT-team genereerde drukprofielen die de stroom moduleren. De daaruit resulterende golven bestaan uit 2 verschillende fasen.

Testen wezen uit dat verschillende huidtypes verschillende golfvormen vergden, om zo het adequate volume medicijn tot de gewenste diepte te brengen. De huid van een baby, bijvoorbeeld, vergt een heel andere dan deze van een volwassene.

Het nieuwe injectiepistool laat toe het drukprofiel op maat te snijden van de diverse huidtypes.


(KV)

VIDEO: