• 16/07/2012
  • |     BB

Belgisch technologiebedrijf verliest 40.000 euro door hackers!

Een niet nader genoemd technologiebedrijf heeft 40.000 euro verloren nadat hackers het e-mailaccount van een externe leverancier hadden gekraakt. Dat meldt Agoria in zijn nieuwsbrief.

Trefwoorden: #agoria, #hack, #hacker, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Hackers hadden het e-mailaccount gekraakt van een oosterse leverancier waarmee het bedrijf in kwestie- een niet bij naam genoemd lid van Agoria - al vele jaren samenwerkt.

Zonder dat het bedrijf ook maar iets merkte, stuurden de hackers via het e-mailadres van de oosterse leverancier een bericht met de vraag een lading te betalen voor die in Rotterdam arriveerde.

Door de verschepingsdocumenten die per mail werden verstuurd, kenden ze alle gegevens over de lading en het juiste factuurbedrag. De oplichters lieten weten dat de leverancier momenteel een audit onderging en vroegen daarom te betalen op een ander rekeningnummer.

De mails leken naar verluidt authentiek, het gedupeerde lidbedrijf had niets in de gaten en koesterde ook geen enkele argwaan. Resultaat: en het bedrijf is 40.000 euro kwijt en de kans bestaat dat de lading wegens 'onbetaald' wordt geblokkeerd!


AANBEVELING
Agoria lanceert een aanbeveling: 'Het is dus aangewezen eerst even te controleren - via een ander communicatiemiddel dan e-mail - wanneer de betalingsprocedures met een (buitenlandse) handelsrelatie in de loop van de transactie gewijzigd worden!'.


UPDATE
Het verhaal werd intussen opgepikt door de media: het blijkt om Vabotec te gaan, een leverancier van hijsmateriaal. Zaakvoerder Patrick Van Bogget stortte 47.000 dollar bij een Chinese bank op de rekening van Prosperous Electronics. Ook Manu Cornelis van Fobie uit Schoten, dat ventilaltieroosters invoert, zit in hetzelfde schuitje. Hij raakte 9.000 euro kwijt. En volgens Hubert Cooleman van Flanders Investment & Trade in Peking, zou een importeur uit het Antwerpse zelfs 1 miljoen dollar op een verkeerde rekening hebben overgeschreven. Zowel de Computer Crime Unit als de Antwerpse politie onderzoeken de fraude.