• 27/07/2012

Glas zonder dampaanslag of weerkaatsing licht (+video)

Nieuw glas weerstaat aan beslaan met damp en vermijdt verblinding door licht.

Trefwoorden: #dampaanslag, #glas, #lichtreflectie, #mit

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een van de meest herkenbare eigenschappen van glas is de manier waarop het licht reflecteert. Een nieuwe manier om oppervlaktetexturen te voorzien produceert evenwel glas dat bijna onherkenbaar is, door zijn afwezigheid van reflecties.

Het oppervlak van dat glas heeft ook de eigenschap dat waterdruppels er niet aan blijven kleven maar er meteen af stuiteren, als waren het kleine, rubberen ballen.
Het glas is ontwikkeld door onderzoekers van MIT, het Massachusetts Institute of Technology (USA).

Het nieuwe ‘multifunctionele’ glas bevat aan zijn oppervlak nanotexturen die kegelvormig zijn. Het is zelfreinigend en weerstaat aan beslaan met damp en verblind raken door het licht, zeggen de onderzoekers.

Ze hopen dat het glas op termijn op goedkope wijze kan worden geproduceerd, zodat het bruikbaar woordt voor optische toepassingen, schermen van gsm’s en televisies, zonnepanelen, windschermen van auto’s, en vensters in gebouwen.

Wat betreft de fotovoltaïsche panelen zei één de vorsers dat deze “40 % van hun efficiëntie kunnen verliezen binnen de zes maanden, naarmate stof en vuil op hun oppervlak blijven kleven.”

“Maar een zonnepaneel dat is voorzien van het nieuwe zelfreinigende glas zou daarmee veel minder problemen hebben. Bovendien zou het paneel efficiënter zijn omdat meer licht dan via zijn oppervlak zou doorgelaten worden, in plaats van te worden weggereflecteerd-vooral als de stralen van de zon een scherpe hoek maken met het paneel.

Op zo’n momenten, bijvoorbeeld vroeg in de morgen of laat in de avond, kan conventioneel glas meer dan 50 % van het licht terugkaatsen, terwijl een anti-reflectie glasoppervlak dat percentage tot een verwaarloosbaar niveau zou terugdringen.”


(KV) (foto MIT, Hyungryul Choi and Kyoo-Chul Park)

Video: