• 30/07/2012
  • |     BB

Agoria: duurdere petroleum doet inflatie weer stijgen

De regeringsmaatregel om de energieprijzen in de hand te houden blijkt onvoldoende, zo stelt technologiefederatie Agoria vast. Onze inflatie blijft beduidend hoger dan in de buurlanden.

Trefwoorden: #agoria, #inflatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- De inflatie is in juli opnieuw gestegen. De stijging is het gevolg van duurdere motorbrandstoffen en huisbrandolie door de hogere noteringen op de internationale markten en de zwakkere euro.

Ook de automatische indexeringen van de verkeersbelasting, de notariskosten en de brandverzekering duwen de inflatie verder omhoog.

Door de stijging in juli komt er vlugger dan verwacht een einde aan de daling van de inflatie van de laatste maanden. De inflatie bedraagt nu 2,32% tegen 2,26% in juni. En het ziet er niet naar uit dat die snel weer onder de 2% zakt, temeer omdat de onderliggende inflatie op 2,2% blijft. Ter vergelijking: in Duitsland bedroeg de inflatie in juli slechts 1,7%. De kloof met onze buurlanden neemt dus geenszins af.

“De regering heeft maatregelen genomen om de impact van de schommelingen van de olieprijs op gas en elektriciteit te beperken,” zegt Paul Soete CEO van Agoria.

“Maar we zien vandaag dat het effect ervan niet structureel is. De impact van de olieprijzen op onze inflatie en op de loonindexering blijft te sterk. De Nationale Bank formuleerde een aantal pistes om dit aan te pakken en ons indexeringsmechanisme te hervormen. De regering kan die niet zomaar negeren. Wie dit nog langer onder de mat veegt, doet aan schuldig verzuim!”