• 02/08/2012

Hoe duurzaam zijn de 'groenste Spelen ooit'?

Londen haalde in 2005 de Olympische Spelen binnen dankzij de belofte om de groenste olympiade ooit te organiseren. Heeft Londen haar groene belofte gehouden? Rio Tinto ligt onder vuur.

Trefwoorden: #duurzaam, #londen, #olympisch, #olympische spelen, #spelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: London Media Centre )

ENGINEERINGNET.BE -- Bij het binnenhalen van het contract nuanceerde toenmalig premier Tony Blair al meteen: “De titel voor de groenste Spelen ooit gaat naar het oude Athene. Maar wij kunnen er naar streven om de groenste Spelen van de moderne tijd te zijn”.

De belangrijkste duurzame verwezenlijkingen van de Spelen in Londen zijn de streng gereguleerde CO2-uitstoot en volledig recycleerbare afvalverwerking. Daarnaast moeten alle partners en sponsors voldoen aan strikte internationale sociale, ethische en milieurichtlijnen. Maar daar knelt het schoentje. Op de lijst van sponsors prijken namen als Dow Chemical, BP en Rio Tinto, volgens critici volstrekt onverantwoorde bedrijven.

Rio Tinto
Vooral de deal met het industriële zwaargewicht Rio Tinto ligt onder vuur omdat dit bedrijf de medailles aanlevert, hét symbool van de Spelen. Het goud, zilver en brons dat in de 4.700 medailles zit verwerkt, komt grotendeels uit een mijnsite met een bedenkelijke reputatie: de Bingham Canyon-mijn nabij het Amerikaanse Salt Lake City. De grote luchtvervuiling die deze mijn veroorzaakt zou bijdragen tot de jaarlijkse sterfte van honderden premature baby’s.

Andere mijnen van Rio Tinto krijgen zware kritiek te verduren door onder meer radioactieve watervervuiling, slechte arbeidsomstandigheden en het achterhouden van informatie aan het publiek. Rio Tinto won bijgevolg de gouden medaille op de verkiezing van het meest hypocriete bedrijf dat de Spelen sponsort.

'Te dure windmolen'
Buiten de omstreden sponsordeals zijn er nog enkele andere duurzame ambities die de organisatie niet wist te verzilveren. Zo moest twintig procent van de energie uit duurzame bronnen verkregen worden. Dit cijfer lijkt nu te stranden op negen procent. “Er waren plannen om een enorme windmolen te bouwen, maar dat werd geschrapt door te hoge kosten”, verklaarde Shaun McCarthy, voorzitter van de Commission for a Sustainable London 2012.

Ook de Olympische vlam zorgt voor teleurstelling. De vlam zou duurzaam ontworpen worden door energieleverancier EDF, maar hier is volgens het bedrijf door tijdnood niks van gekomen.


(bron: MVO Vlaanderen)

Welke duurzame initiatieven kwamen wel van de grond?
- De belangrijkste locatie van de Spelen, het Olympische Stadion, is zeer licht gebouwd. Het gebruikt de helft minder staal dan vergelijkbare Olympische stadions en 30% van het gebruikte materiaal is gerecycleerd. Het basketbalstadion kan na de Spelen zelfs helemaal uit elkaar gehaald worden om ergens anders heropgebouwd te worden.
- Er werd een speciaal monitorsysteem ontwikkeld om van het hele Olympische toernooi precies bij te houden hoeveel CO2 er wordt uitgestoten.
- In Groot Britannië komt nog veel afval op de stortplaats terecht. Op de Olympische Spelen wordt 98% van het afval echter hergebruikt of op een goede manier verwerkt.
- Gebruikt water wordt gezuiverd en opnieuw ingezet, bijvoorbeeld om de w.c.’s door te spoelen.
- Het Olympisch Park ligt in een gebied dat ernstig vervuild was door jaren van industrieel gebruik, onder meer met zware metalen, arsenicum, cyanide en olie. Deze vervuilde grond werd schoongemaakt en bovendien werden vogels, salamanders, kikkers en vissen verhuisd. In het park werden honderden vogel- en vleermuishuisjes aangebracht
- Het eten op de Spelen is waar mogelijk biologisch of fair-trade en van lokale herkomst.