• 02/08/2012
  • |     BB

Elia meet trillingen om net te optimaliseren voor windproductie

Elia neemt eerste instrument in gebruik om transmissienetwerk via vibratiemetingen beter geschikt te maken voor transport van via windturbines opgewekte elektriciteit.

Trefwoorden: #Ampacimon, #elia

Lees verder

Techniek

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE -- Hernieuwbare elektriciteitsproductie raakt sneller ingeburgerd dan ons net versterkt kan worden. Daarom, zo meldt Elia in zijn nieuwsbrief, 'moeten we alternatieve oplossingen vinden om deze productie op het net aan te sluiten en tegelijkertijd de operationele veiligheid op hetzelfde peil te houden'.

Zo werd het eerste systeem voor het dynamisch beheer van de lijnlimieten (Dynamic Line Rating) in juni in dienst gesteld. Het maakt gebruik van de Ampacimon-technologie en is geïntegreerd in de visualisatie- en controlesoftware van het nationaal controlecentrum en de regionale controlecentra.

Deze technologie baseert zich op het meten van de trillingen in de lijnen. Aan de hand van die gegevens kan in reële tijd de doorhang van de lijnen op de meest kritieke velden worden berekend en dus de afstand ten opzichte van de omgeving. Op basis daarvan kan continu op dynamische wijze de maximumstroom voor de volgende 60 minuten worden bepaald.

Dit systeem is bijzonder goed geschikt voor de lijnen waar de windproductie doorstroomt, want als de wind waait, koelt de lijn meer af en kan ze over dezelfde lengte meer stroom vervoeren. Het systeem werd al op twee 150 kV-lijnen Brugge-Slijkens geïmplementeerd.

Wanneer het weer het toelaat zullen deze lijnen tot op 115 % van hun seizoenlimiet kunnen worden uitgebaat. Op termijn zou deze technologie het zelfs mogelijk maken om in sommige specifieke gevallen tot 130 % van de klassieke limiet te gaan.

Elia wil nu ook nagaan of het systeem interessant kan zijn voor andere verbindingen van het net.