• 14/08/2012
  • |     BB

Zonnewagen Umicor Imagine op tournee in België

Vlaams minister-president Kris Peeters geeft startschot voor Solar Tour van het Umicore Solar Team. Tijdens de rondrit doet de zonnewagen de Belgische grootsteden aan.

Trefwoorden: #imagine, #kris peeters, #umicore, #umicor imagine, #world solar challenge, #zonnewagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Umicore Solar Team )

ENGINEERINGNET - Het Umicore Solar Team is een studententeam dat bestaat uit 15 Vlaamse ingenieursstudenten van de Internationale Hogeschool Groep T uit Leuven.

Hun opdracht is eenvoudig: op nog geen jaar tijd een zonnewagen ontwerpen en bouwen om deel te nemen aan het wereldkampioenschap zonnewagen racen in Australië, een race van 3021 km.

Het nieuwe team gaat alvast van start met een campagne om interesse te wekken en sponsors te zoeken voor hun nieuwe project.

Van 13 tot 27 augustus gaan ze op pad met de Imagine, de zonnewagen waarmee hun voorgangers in 2011 meededen aan de World Solar Challenge. Ze rijden langs alle grootsteden in België en brengen ook een bezoekje aan de sponsors van vorig jaar. Dat geeft het nieuwe team meteen de kans om kennis te maken met deze partners.

De volgende editie van de World Solar Challenge zonnerace gaat door in 2013. Tegen dan moeten de studenten een nieuwe wagen ontworpen en gebouwd hebben.

Voor wie de Imagine zonnewagen wil bewonderen, het programma van de rondrit:
Leuven: Woensdag 15 Augustus, Martelarenplein, 13h00-16h30
Antwerpen: Zaterdag 18 Augustus, Astridplein, 10h – 12h30
Brugge: Zaterdag 18 Augustus, ’t Zand, 15h-18h
Oostende: Zondag 19 Augustus, de dijk voor het casino, 10h-13h
De Panne: Zondag 19 Augustus, Leopold I Esplanade, 15h-18h
Hasselt: Zaterdag 25 Augustus, 10h-13h
Luik: Zaterdag 25 Augustus, Station Luik-Guillemins, 14h30 – 18h30

De Vlaamse regering steunt het initiatief alvast. Kris Peeters tijdens zijn speech op het Martelaarsplein in Brussel: "De studenten worden zo gestimuleerd om bezig te zijn met innovatie en zonne-energie – toch één van dé energieën van de toekomst."

"Daarnaast kunnen de 15 studenten hierdoor reeds op jonge leeftijd proeven van het ondernemerschap, want ze dienen de wagen helemaal zelf te bouwen, en er komt uiteraard heel wat kijken bij de organisatie van zo’n project."

"Bovendien kunnen deze ingenieursstudenten misschien wel als voorbeeld dienen voor diegenen die deze zomer de middelbare schoolbanken verlaten en nog twijfelen over hun studiekeuze, want in Vlaanderen kennen we nog steeds een tekort aan dergelijke technisch geschoolde profielen".