• 11/03/2013

Umicore bundelt sponsoring voor ingenieursstudenten in programma

Het Belgische Umicore laat weten dat het dit jaar 50 ingenieursstudenten aan hogescholen en universiteiten technisch en financieel zal ondersteunen. Er wordt ook gekeken naar het buitenland.

Trefwoorden: #umicore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE -- De materialen- en recyclagegroep Umicore heeft een nieuw programma gelanceerd: ‘Powered by Umicore’. Het biedt financiële en technische ondersteuning voor een aantal projecten rond schone mobiliteit, uitgevoerd door studenten aan verschillende universiteiten en hogescholen.

Schone mobiliteit is een middel om wereldwijde uitdagingen aan te gaan, zoals het verhogen van de energie-efficiëntie, het verminderen van de CO2 emissies en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Via ‘Powered by Umicore’ wil Umicore studenten enthousiast maken voor technologieën zoals herlaadbare batterijen en fotovoltaïsche toepassingen en ze ertoe aanzetten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Umicore wil schone mobiliteit ook beter bekendmaken bij het grote publiek.

In 2013 zal het ‘Powered by Umicore’-programma meer dan 50 Belgische studenten steunen. Met zelfgebouwde futuristische voertuigen zullen zij deelnemen aan wedstrijden zoals de Formula Student challenge en de Shell Eco-marathon.

Umicore financiert de helft van de ontwikkelingskosten voor elk voertuig en investeert dit jaar bijna 100.000 euro in deze initiatieven. Het bedrijf wil het programma overigens ook uitbreiden naar andere landen (Nederlanders, opgelet !).


(KV)

PROJECTEN
Een overzicht van de gesponsorde projecten:

De Umicore Solar boat van de Universiteit Antwerpen. Zestien bachelor- en masterstudenten nemen deel aan de tweejaarlijkse Dong Solar Challenge, de wereldcup voor boten op zonne-energie, die in juli 2014 in Nederland plaatsvindt. Alain Verschoren, Rector van de Universiteit Antwerpen: “Onze onderzoekers werken al jarenlang samen met Umicore. Dat resulteerde bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de krachtigste elektronenmicroscoop ter wereld – het paradepaardje van onze onderzoeksgroep EMAT." Aan de UA is er overigens een gloednieuwe faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen.

De Thomas More e-car van de Thomas More hogeschool in Mechelen: aan dit project nemen 24 bachelor- en masterstudenten deel. Zij zullen present zijn op de Formula Student challenge voor elektrische voertuigen van 3 tot 7 juli 2013 in het VK en van 8 tot 11 augustus 2013 in Tsjechië.

De Eco-car van de Vrije Universiteit Brussel: 14 masterstudenten ingenieurswetenschappen nemen deel aan de Shell Eco-marathon van 15 tot 19 mei 2013 (Nederland) en de Murcia Alternative Endurance race in oktober 2013 (Spanje).

OP DE FOTO
De vorig jaar door Umicore gesponsorde zonnewagen van Groep T: sommige studenten slagen er in om zelfs Vlaams minister-president Kris Peeters voor hun kar of in dit geval 'achter hun boot' te spannen.

LEES OOK
VUB EcoTeam ook dit jaar naar Shell Eco-marathon