• 23/01/2013
  • |     BB

Umicore erkend als absolute wereldtop in duurzaamheid

Op het Wereld Economisch Forum in Davos is bekendgemaakt dat Umicore de absolute top van de Global 100 Index als duurzaamste bedrijf ter wereld heeft bereikt. UCB is nummer 76.

Trefwoorden: #bloomberg, #Corporate Knights, #Davos, #Global 100 Index, #Grynberg, #ucb, #umicore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE -- De Global 100 ranglijst wordt sinds 2005 jaarlijks gepubliceerd door Corporate Knights, een onafhankelijk onderzoeksbedrijf uit Toronto met specialisatie in media en investeringen. In 2013 bestond de top drie uit Umicore, het Braziliaanse Natura Cosmeticos en het Noorse Statoil.

Marc Grynberg, CEO van Umicore: "Umicore heeft substantieel geïnvesteerd in schone technologieën zoals autokatalysatoren en materialen voor herlaadbare batterijen. Daarnaast ondersteunt onze unieke recyclagetechnologie een gesloten kringloopbenadering."

"Met onze producten en diensten leveren wij een bijdrage aan de aanpak van wereldwijde uitdagingen zoals grondstoffenschaarste, schone mobiliteit en duurzame opwekking en opslag van energie. We vervolledigen dit alles met ambitieuze doelstellingen om onze maatschappelijke en milieuprestaties nog te verbeteren.”

Corporate Knights gebruikt zijn vlaggenschip, de Global 100-ranglijst, en de achterliggende onderzoeksmethode om duurzame investeringsstrategieën te bestuderen. Het gaf aan dat Umicore de koppositie in de Global 100 van 2013 veroverde 'dankzij haar sterke duurzaamheidsprestatie over de hele lijn'.

Voor de index worden vooral data via Bloomberg en via directe contacten met de 350 ondernemingen die de shortlist haalden verzameld. Deze bedrijven werden dan weer geselecteerd uit zo’n 4.000 globale middelgrote en grote ondernemingen. Umicore was één van de twee Belgische ondernemingen in de wereldwijde top 100. UCB eindigde op de 76ste plaats.


ACHTERGROND
De Global 100 werkt volgens een tweestappenmethodologie. Eerst worden ondernemingen uit de hele wereld doorgelicht op basis van hun transparantie inzake duurzaamheid, hun financiële gezondheid, producttypes en recente gerechtskosten. De overblijvende ondernemingen worden vervolgens geëvalueerd tegenover bedrijven uit dezelfde sector, en dit op basis van een reeks kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). Voor elke industriesector geldt een specifiek KPI-pakket, afhankelijk van recente rapporteertrends in elke industriegroep.
De totale inkomsten van de ondernemingen in de Global 100 liepen in 2011 op tot 3 biljoen US-dollar (ongeveer 4,5 % van het wereldwijde bbp); samen hadden ze in 2011 bijna 5,3 miljoen mensen in dienst.