• 21/08/2012
  • |     BB

Eén uur stroomtekort kost technologiebedrijven 50 miljoen euro

Agoria: 'Vrijwillige afkoppeling van elektriciteitsnet is geen structurele maatregel tegen capaciteitstekort. Een productielijn tijdelijk stilleggen is veelal geen optie'.

Trefwoorden: #agoria, #energie, #vbo

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE -- Eén uur stroomtekort in de technologische industrie, zou ons land 50 miljoen euro kosten. Een botte afkoppeling van het elektriciteitsnet zou heel wat economische schade in de bedrijven aanrichten, zegt technologiefederatie Agoria.

Een vrijwillige afkoppeling om stroompannes te vermijden - zoals het VBO voorstelt - is in enkele bedrijven technisch haalbaar, maar de impact daarvan is al bij al gering.

Een dergelijke gedeeltelijke afkoppeling kan waarschijnlijk zowat 200 extra MegaWatt opleveren gedurende enkele uren. Ter vergelijking: de sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 zou een structureel tekort van 2000 MegaWatt gedurende de hele winter veroorzaken.

"Maar er zou ook veel indirecte schade worden aangericht", aldus Agoria. "Een productielijn die midden in een verwerkingsfase stilvalt, betekent onvermijdelijk kwaliteitsverlies. De continuïteit van de stroomvoorziening is essentieel voor industriële bedrijven en een belangrijke concurrentietroef".

Tijdelijk afkoppelen kan en mag volgens de federatie nooit een algemene maatregel worden om het nijpend tekort aan investeringen in productiecapaciteit op te vangen. De spreekbuis van de technologische industrie vraagt daarom structurele maatregelen om de stroomvoorziening in België te waarborgen.

Agoria laat niet na erop te wijzen dat tal van investeringsprojecten in energievoorziening in België niet uit de startblokken raken. Die projecten vertegenwoordigen voor ongeveer 3 miljard euro investeringen maar worden niet uitgevoerd door de onzekerheid over het na te leven energiebeleid, de vergunningen en de beschikbare beroepsprocedures.

Een dubbel verlies, besluit Agoria. Niet enkel dreigt ons land geconfronteerd te worden met stroomtekorten, ook blijven heel wat lokale jobs hierdoor in de koelkast zitten.