• 23/08/2012
  • |     BB

Kris Peeters roept studenten op te kiezen voor technologische studies

Vlaams minister-president Peeters: "Hopelijk zijn de goede cijfers van Agoria een stimulans voor de vele jonge mensen die momenteel nog een keuze moeten maken". <br>

Trefwoorden: #agoria, #engineering, #ict, #jobs, #kris peeters, #minister-president, #stem, #vdab

Lees verder

opleidingen

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE – In een officieel persbericht reageert Vlaams minister-president Peeters positief op de cijfers Agoria bekendmaakte. De technologiefederatie publiceerde vandaag de eerste gegevens rond inschrijvingen voor technische en ICT-opleidingen in het hoger onderwijs.

Daaruit blijkt dat er in de eerste inschrijvingsweek voor die studies bijna 36% méér nieuwe kandidaten opdoken.

Minister-president Peeters: “Deze cijfers ogen alvast positief, en stemmen hoopvol. Hopelijk zijn ze een stimulans voor de vele jonge mensen die momenteel nog een keuze moeten maken".

Kris Peeters geeft verder aan dat 'deze cijfers aantonen hoe, na vele jaren van inspanning, een kantelmoment werd bereikt; voor het tweede jaar op rij tonen de inschrijvingen namelijk een duidelijk positieve tendens'.

Ondanks deze positieve insteek, blijft de hamvraag of het om ja dan neen om een omslagpunt gaat. Zolang de inschrijvingsperiode niet is afgesloten, blijft het onzeker of de groei die in 2011 werd opgetekend, bestendigd wordt en niet toe te schrijven was aan toevallige factoren. Zo lag in 2011 bijvoorbeeld het aantal inschrijvingen aan alle universiteiten een flink pak hoger dan het jaar voordien.

Vooral de richting burgerlijk ingenieur zat met een stijging van +15% in 2011 fors in de lift. Ook de industrieel ingenieurs deelden met 4% in de hausse.

Dat mag dan een mooie stijging zijn, Agoria zelf maakte er destijds meteen een kanttekening bij en drukte de vrees uit dat het niet om een trendbreuk zou gaan. De afgelopen twee decennia zag de trend er namelijk verre van goed uit: sinds het begin van de jaren negentig halveerde het aantal ingenieursstudenten in absolute cijfers zowat.

Om de nodige stimulansen te bieden, keurde de Vlaamse regering in het voorjaar van 2012 het STEM-actieplan goed. De Vlaamse regering wil met dit STEM-actieplan - Science, Technology, Engineering and Mathematics - technisch en technologisch onderwijs aantrekkelijker maken.

Het plan omvat 8 beleidsthema, waaronder betere infrastructuur, nieuw lesmateriaal, betere instroom aan leraren, stimuleren van meisjes naar STEM-richtingen, inzetten op excellentie door toptalenten kansen te geven, meer praktijkervaring, betere stageplaatsen, en meer zichtbaarheid via radio en TV.

Kris Peeters: “Vlaamse jongeren scoren zeer sterk wat vaardigheden in de domeinen wiskunde en wetenschappen betreft, maar hun belangstelling om in die richtingen studies aan te vatten is eerder beperkt". Er is dus ook in het voortraject, het secundair onderwijs, nog werk aan de winkel.


ACHTERGROND
De Vlaamse economie heeft nood aan werknemers in technische en technologische beroepen: in 2011 ontving de VDAB meer dan 9.000 vacatures voor ingenieurs, meer dan 10.000 vacatures voor technici, en meer dan 8.000 vacatures voor informatici. Ook in economisch moeilijke tijden blijft de vraag naar technische beroepen dus groot.