• 27/08/2012
  • |     BB

2% minder ongevallen op arbeidsplaats in 2011

Daling van het aantal ongevallen op de arbeidsplaats met (-2%) en op de arbeidsweg (-19%) in 2011, ondanks stijging van de werkgelegenheid in België met +2,4%.

Trefwoorden: #arbeidsongeval, #Fonds voor Arbeidsongevalle, #ongeval, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE -- In 2011 was een kwart van de dodelijke ongevallen op de arbeidsplaats een verkeersongeval. Dat meldt het Fonds voor Arbeidsongevallen.

Globaal waren er in 2011 ongeveer -2% minder ongevallen op de arbeidsplaats. Op de arbeidsweg is er zelfs een daling van -19%. Dat ondanks een stijging van de werkgelegenheid met +2,4%.

In 2010 kende specifiek het aantal arbeidswegongevallen een plotse stijging met 21,6 %. De belangrijkste oorzaak daarvan was de relatief strenge winter in ons land.

Het gaat daarbij niet alleen over verkeersongevallen, maar ook en vooral over ongevallen door het vallen of uitglijden op een besneeuwde of bevroren ondergrond in december, aldus Fonds voor Arbeidsongevallen.

In 2011 was het klimaat gematigder. De gemiddelde maandtemperatuur is nooit onder de 4 graden gezakt (januari 2011). Het aantal ongevallen als gevolg van het uitglijden of het vallen op de openbare weg is het hele jaar door relatief constant gebleven.

Er was weliswaar een stijging in de winterperiode, maar die was niet te vergelijken met de stijging het jaar voordien. Resultaat: het totale aantal arbeidswegongevallen is gedaald met 18,9 %.

Nog het onthouden waard: er zijn in 2011 precies 82 dodelijke ongevallen gebeurd op de plaats waarop de arbeid werd uitgevoerd. Dat is hetzelfde aantal als in 2010.

En in de sector van de 'bouw van gebouwen' waren 52 % van de dodelijke ongevallen tussen 2008 en 2011, met uitzondering van de verkeersongevallen, het gevolg van een val van hoogte.