• 30/08/2012

Natriumaccu’s zijn de toekomst

Dr. Saravanan van National University of Singapore wint prijs met ontwikkeling van natriumaccu.

Trefwoorden: #natriumaccu

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET -- Dr. Saravanan (NUS, National University Singapore) won de 'young investigator award' tijdens de International Meeting on Lithium Batteries (IMLB) in Korea.

De onderzoeksgroep geleid door Prof. Palani Palaya binnen de engineering-faculteit van NUS, ontwikkelt nieuwe methodes voor energieopslag. Deze methodes zijn nodig in elektrische auto’s, voor lokale opslag van energie in huis en voor energieopslag op grote schaal in smart grids.

De voordelen van de huidige technologie van lithium (Li)-ion accu’s, korte laadtijd, hoge energiedichtheid en lichtgewicht, wegen in de toekomst niet op tegen de zeldzaamheid van lithium. Daarom is voor grote energieopslag systemen in smart grids een duurzame vervanging van lithium nodig.

Voor deze toepassing ontwikkelde Dr. Saravanan de natrium (Na)-ion accu’s. Tijdens het IMLB congres in Korea (juni 2012) presenteerde zijn bevindingen.

Natriumaccu’s zijn de toekomst, aldus Prof. Palaya. Natrium is een veelvoorkomende grondstof en bovendien is het niet milieuvervuilend. De verwachting is dat de kosten voor Na-ion accu’s veel lager zullen zijn, dan van Li-ion accu’s. Dankzij de toepassing van nanotechnologie in de accu’s zal de laadsnelheid ook hoog zijn.

Een nadeel is dat de Na-ion accu’s ongeveer een kwart groter zijn dan Li-ion accu’s. Dit hoeft echter geen probleem te zijn voor de toch al grote schaal (ondergrondse) opslag van energie in smart grids.


(KV) (foto edvantage: Dr. Saravanan, midden)

ACHTERGROND
Contactinformatie van de innovatie adviseurs in Singapore: singapore@ianetwerk.nl
Het Innovatie Attaché Netwerk (IA-Netwerk) werkt proactief aan het verbeteren van het innovatievermogen in Nederland. Het netwerk koppelt kennis over innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends op het terrein van innovatief ondernemerschap in Nederland en het buitenland.